ДПС "видя" лъч светлина от ляво и от дясно в законите

Ива Оприкова Последна промяна на 29 май 2015 в 09:29 2739 3

Снимка БГНЕС

Две законодателни инициативи изразяват лъч светлина в тунела на езика на омразата. Това е политическата оценка на ДПС, изразена в декларация от лидерът Лютви Местан в пленарна зала. 

"Единият лъч светлина идва от дясно със законопроекта на депутата от ГЕРБ Методи Андреев и група народни представители за изменения на НПК, които касаят давността на престъпления, извършени по време на комунистическия режим. Те обхващат и периода на възродителния процес", изрази задоволството си Местан.

ГЕРБ и РБ  в промените на НПК предложиха тежки престъпления против правата на човека, извършени в периода от 9 септември до 10 ноември 1989 г, да нямат давност. 

"Вторият лъч светлина в тунела на омразата идва от ляво със законодателната инициатива на депутата от БСП Георги Кадиев, който предлага да отпадне дискриминационния тест от Избирателния кодекс, който касае забраната за агитация на майчин език", заяви лидерът на движението. 

"Изразявам своя респект от двете законодателни инциативи, внесени в деловодството на НС през седмица. От името на ПГ на ДПС, изразяваме очакването си, че останалите народни представители ще ги подкрепят в пленарна зала. Ние ще подкрепим и двете законодателни инициативи и смята, че приемането им ще бъде важен знак, важен щрих от европейския образ на България, защото страната ни пострада тежко, особено от езика на омразата през последните месеци", посочи Лютви Местан.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.05 2015 в 10:05

То е очевадно: щом ДПС иска да си води кампанията на турски език и за всички тях това е майчиният, значи те са ЕТНИЧЕСКА партия. Нашата конституция забранява съществуването на партии на етнически принцип. Тогава???

29.05 2015 в 10:04

Дори е добре да има закон и за имената. Добре е да знам, че някой е Хасан, а не Иван. Добре е да има закон срещу джебелската квота, да не може да се назначава някой, само защото е джебелец, че да не нарушим етническия мир. Това са много хубави закони и само до няколко години ще почнат масово да се нарушават, иначе турчеещите се ще трябва да делят кофите за смет с автентичните мангали.

29.05 2015 в 09:47

Крайно време е ДПС да бъдат поставени на мястото им!
Това политическо движение не може да се приема като начин за избягване на етническото напрежение и път за излизане от него, а точно обратното. Всяко изказване на Местан е бензин хвърлен в огъня на етническото противопоставяне.
Това трябва да спре един път за винаги!
В противен случай, техните подстрекателски изказвания рано или късно ще ни доведат до косовски вариант.