ДПС ще гласува против новия дълг

Ивайло Анев 24 февруари 2015 в 17:22 2383 5

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев

ДПС ще гласува против ратификацията на новия дълг. Призовавамe всички, които ще гласуват против, да бъдат в зала, каза на пресконференция днес депутатът от ДПС Йордан Цонев.

"Тези 16 млрд. лв. няма да се връщат от Радан Кънев, Бойко Борисов и Георги Първанов, а от всички политически партии", заяви зам.-председателят на ДПС и се обърна към президента Росен Плевнелиев с призив да повтори същото, което е направил при управлението на кабинета "Орешарски", когато наложи вето на заем от 1 млрд.

Цонев заяви, че от движението държат всички хора, които са протестирали преди година против дълга от един милиард, да се извинят сега.

По думите му поемането на нов дълг е признание за липса на реформа.

"Ако в следващите три години дългът продължи да се увеличава, няма да бъде намаляван или няма да бъде намален дефицитът, означава, че обещанието, с което партиите дойдоха на власт за правене на реформи, няма да бъде изпълнено", посочи Цонев.

Той беше категоричен, че ДПС не са търсени за официални консултации по поемането на такова дългово бреме.

Като доказателство, че от ДПС винаги са били добронамерени, Цонев припомни, че при поемането на последния голям дълг на Симеон Дянков, при предишното управление на ГЕРБ, от движението са запазили мълчание и са пподкрепили споразумението за дълга.

"ДПС активно ще вземе участие в утрешния дебат и категорично ще гласува против", каза още Йордан Цонев и призова останалите политически сили също да са в пленарна зала и да гласуват против.

От ДПС коментираха и обвиненията на бившия си партиен кадър Мехмед Дикме, който заяви, че именно министри на земеделието са измислили схемата за източване на субсидии за тютюнопроизводители, от което държавата губи по 40 милиона лева годишно.

Освен това зам.-председателят на партията Алиосман Имамов се разграничи от твърденията в някои медии, че негов племенник също получава пари за субсидии, без реално да отглежда тютюн.

„Тези дни за схемата за тютюнопроизводители една сериозна национална медия прави недопустими намеци, че съм замесен с някакви измислени далавери, свързани със субсидиите във връзка с това, че един от моите племенници е замесен с този проблем. Аз имам десетки племенници и не твърдя, че знам всеки един от тях с какво се занимава, не бих им търсим сметка, всички те са сериозни хора, семейни“, заяви той.

„Специално този мой племенник ми е създал проблеми на изборите, защото той не е симпатизант на ДПС, а гласува за ГЕРБ“, защити се още Имамов.

Според него Мехмед Дикме не крие своята неприязън към ДПС и заради това отправя злонамерени твърдения за някакви схеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews