ДПС с поправки в закона за НСО: Доган и Пеевски да плащат за държавната охрана от джоба си

OFFNews Последна промяна на 13 януари 2020 в 20:58 6220 0

Началникът на НСО да предлага имената на важните фигури под заплаха, а министърът на финансите да утвърди тарифа, по която застрашените от атентати и прочие негативни събития сами да си плащат охраната.

Прогнозният ефект е двоен – хем затягане на финансовата дисциплина, хем добре охраняваните са живи и здрави.

Това предвижда проектът на ДПС за промяна на Закона за НСО „в съответствие с поетия от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ ангажимент относно охраната на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и депутата от ПГ на ДПС г-н Делян Пеевски“, съобщава партийният сайт.

Законопроектът с предложените поправки е внесен днес от депутатите Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

В съобщението се посочва, че с въпросния законопроект се уреждат обществените отношения, регламентиращи реда и начина за охрана от Националната служба за охрана на кръга от лица, посочени в чл.22, ал.1, т. 2-4 от закона, а именно:

народни представители, членове на семействата на лицата по чл.20, ал.1, както и други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката.

Предвижда се тези лица, в случай, че са налице основания за осигуряване охраната им съгласно разпоредбите на закона, същите да заплащат охраната си по тарифа, утвърдена от министъра на финансите, по предложение на началника на НСО.

Целта е охраната на тези лица да не е за сметка на бюджета на Националната служба за охрана, като по този начин ще се постигне значителна финансова дисциплина и ограничаване на разходите за охрана, без да се засегнат неприкосновеността и правата на охраняваното лице, гласят мотивите на вносителите.

„Ако питате мен, ако президентът има правомощия върху Националната служба за охрана, Ахмед Доган и Делян Пеевски не трябва да бъдат охранявани от службата, не защото не са заплашени, а защото имат достатъчно финансов ресурс да си организират охрана“, заяви президентът Румен Радев неотдавна в интервю за Дарик радио. Според него кръгът на хората с държавна охрана трябва да бъде стеснен.

Тогава той каза, че реално решенията кой да бъде охраняван от НСО /извън записаните в закона лица – президент, премиер и председател на парламента/, се взимат от МВР и ДАНС, а началникът на службата за охрана няма как да откаже. Президентът за пореден път подчерта, че е нужна и промяна в закона за НСО, тъй като в момента службата само формално е към него, но той може само да назначава ръководителя ѝ, без реално да има контрол върху нея.

Сега излиза, че ДПС ще опита да узакони доста странно държавната охрана, за която самите потенциално застрашени ще си плащат от личния джоб, както биха се харчили за частни гардове. Но частните телохранители нямат еднакви правомощия с тези на НСО, разликата е огромна и вероятно това е мотивирало авторите на законопроекта.

С бюджет от 44 млн. лева разполага НСО, за да бди върху целостта на почти 50 българи, важни за националната сигурност. А ето ДПС иска да спести на данъкоплатците тези пари, или поне това се опитва да покаже. Каква е конкретната опасност за живота на почетния председател на ДПС и на бележития законотворец Пеевски никой не казва – НСО отказва да отговори /сдружение БОЕЦ продължава да чака отговор на запитването си/, нито някой в партията може да я назове. През 2018 г. в отговор на въпроса на Валери Симеонов защо Доган е с охрана НСО посочи като причина наличието на "застрашеност от чужда държава".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови