ДПС похвали Борисов и пак нахока Патриотите. ВМРО: Стига с лъжите!

Николаос Цитиридис 09 февруари 2018 в 12:03 4750 0

Групите на ДПС и "Обединени патриоти" в парламента се възползваха от привидно спокойния ден в Народното събрание и си размениха в кулоарите по няколко обвинителни реплики. ДПС похвали премиера Борисов за геополитическите му умения и успехи, но пък нахокаха патриотите, че подкрепят антисемитски прояви и че организират Луковмарш. Отговор не закъсня - минути след изявлението на ДПС, ВМРО обвини Движението, че "отново лъже".

"Крайните националисти минират неимоверните усилия на Бойко Борисов за решаването на проблема между ЕС и Турция, каза пред журналисти в парламента депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов.

Първото оплакване на ДПС беше по повод несвършената, според тях, работа на зам.-въшния министър Георг Георгиев, който е от ГЕРБ.

„Преди около 7-8 месеца в ЕК по недискриминация и нетолерантност в Европа имаше една позиция относно антисемитизма, ксенофобията и езика омразата. Изискваше се и правителствата членки на ЕС да приведат законодателствата си в тази рамка. Какво направи България? България в тази посока направи едно положително действие и назначи координатор зам.-министър Георг Георгиев, който е и младежки председател на ГЕРБ срещу антисемитизма, но в тази посока след неговото назначаване не сме чули позиция на външния и вътрешния министър, който връща три мои въпроса, свързани с антисемитски действия, както и позицията на премиера“, коментира Ибрямов.

Той обаче не смята, че за това са виновни ГЕРБ, защото външният министър Екатерина Захариева е изразила своето съжаление срещу погрома на еврейските гробища пред еврейския посланик.

„Видяхме ясната позиция на Цветан Цветанов като председател на парламентарната група в САЩ честванията на холокоста. Тук си задаваме големия въпрос къде е основната причина. Тя е до ГЕРБ – участието на крайните националисти във властта, техният участник и коалиционен партньор. Младежко ВМРО е съорганизатор на т.нар. луков марш, подкрепян от Красимир Каракачанов. Валери Симеонов, вицепремиерът, вместо да заглушава шума по „Слънчев бряг“, не видя с очите си разпространението на фашистки значки, запалки и други с образа на Хитлер, а Волен Сидеров е първият и единственият българин, който написа и издаде в България антисемитска книга „Бумерангът на злото“, допълни депутатът от ДПС и подчерта, че затова те не виждат действия в тази посока от страна на българското правителство, защото ръцете на зам.-министъра Георг Георгиев са завързани.

„Той не решава, а те другите решават. Отправяме молба – виждаме, че крайните националисти освен антисемитски действия и ксенофобски изявления, предявяват и териториални претенции към наши съседи като Македония и Гърция с техни участия и изяви по телевизията. Г-н Бойко Борисов полага неимоверни усилия за намирането на диалог между тези държави. Подкрепяме неговите действия за намирането на правилния път за решаването на проблема между ЕС и Турция, но в същото време виждаме как действията на националистите погазват законите и отхвърлят, вчера станахте свидетели, Закона за българското гражданство. Подкрепяме действията на Бойко Борисов, но се опасявам, че те ще се увенчаят с неуспех, защото са минирани от националистите, които участват във властта“, каза още Джейхан Ибрямов.

Колегата му Хайри Садъков допълните, че правят необходимото, за да подкрепят и подпомогнат синхрона в думи и действия на управляващото мнозинство и на изпълнителната власт.

„Много често виждаме как се разминават. Само след няколко дни предстои луков марш. Той е националсоциалистическа акция, която от години продължава. Виждаме събуждане в страната на институции, споменавам кмета на Столична община, има ред действия, които се опитват да ограничат това. Виждаме Комисията по дискриминация с ясна позиция, но искрено се надявам, има зададен въпрос към вътрешния министър, по адрес на това мероприятие, да ми бъде отговорено и ДПС да получи ясен сигнал имаме ли ясна позиция по тези въпроси за действията на крайните националисти или не“, обясни Садъков. Той подчерта, че силно се надява тези по-слаби действия да не са продиктувани от участието на националисти в изпълнителната власт. „Дано да не е така, ще видим“, каза още Хайри Садъков.

Отговорът от "Обединени патриоти" дойде от Юли Ангелов:

"За пореден път от ВМРО заявяваме – нямаме нищо общо с организирането на шествия, които са насочени към расова омраза, антисемитизъм и ред подобни неща. ДПС могат да си говорят каквото си искат, но това не отговаря на истината."

Единствената партия, който насажда вече почти 3 десетилетия омраза в България, това е ДПС”, посочи Ангелов.

По думите му ВМРО дори е участвала пряко в спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

„За разлика от тези, които днес твърдят, че са пазители на правата и свободите на хората, нашата организация има историческа памет и ние знам за какво става въпрос. Тези спекулации, че ВМРО има нещо общо с антисемитски шествия или шествия на омразата, просто са измислица и лъжа”, коментира Ангелов.

„ДПС прекалява със своите лъжи и спекулации”, допълни още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови