ДПС обвини ГЕРБ в дискриминация на майчиния език

OFFNews 21 февруари 2019 в 13:11 2889 2

Езикът е средство за комуникация, но българският парламент, всички партии и лично премиерът го превърнаха в инструмент за дискриминация!

Това заяви от трибуната на Народното събрание депутатът от ДПС Ерол Мехмед в декларация от името на партията по случай Международния ден на майчиния език. 

Народният представител заяви, че езиковото многообразие е духовно богатство и е недопустимо то да бъде ограничавано в държава членка на Европейския съюз.

Според Мехмед в България има наложена "едноезична догма" и "целенасочена дискриминация" и доказателство за това е Изборният кодекс, според който употребата на майчин език е забранена по време на предизборна кампания, дори и с превод.

"Преди три дни министър-председателят на страната и председател на ГЕРБ Бойко Борисов и тази сутрин Цветан Цветанов, абсурдно се оплакват на журналисти, че се пишело за коалиция с ДПС, за преференции се пишело, а хората не виждали, че уседналостта била останала, че майчиният език като предложение е било отхвърлено, т.е. в превод на майчин български език те се хвалят, че е наложена дискриминация на милион и половина български граждани - техни сънародници и май чакат аплодисменти от българското общество."

Той обвини управляващите в лицемерие, защото било недопустимо да се радват на смяната на името на сръбския град Димитровград на Цариброд, при положение, че редица турски селища все още не са върнали истинските си имена.

"При нас имената на хиляди местности, села и градове са сменени още през 1934 г. след военния преврат, но се сменят и сега. След 600 години турските имена на местности в Стара Загора вече не били благозвучни!"

Мехмед обвини и омбудсмана Мая Манолова в лицемерие:

"Още по странна е амбицията на омбудсмана да обжалва пред Конституционния съд промените в Изборния кодекс, касаещи преференцията, но не и за отнетото избирателно право и забраната за общуване на майчин език!"

Депутатът от ДПС засегна темата и за ромската интеграция, като заяви, че ромският език не се изучава и затова функционалната грамотност в етноса е на отчайващо ниски нива.

"Ярко се очертава тенденцията в някои региони въобще да не се изучава и майчин турски език, или драстично да се намаляват часовете в училищата. От 4 часа, те вече са само с по един час седмично, и се изучава факултативно, съгласно ЗПУО като свободно избираем предмет!", заяви още Мехмед. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови