ДПС не каза на Радев дали ще подкрепи ГЕРБ за правителство

OFFNews 02 ноември 2022 в 14:03 1081 0

Консултации

Снимка БНР

ДПС на консултации при президента

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ не даде ясен отговор на президента Румен Радев дали партията ще подкрепи правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС. На консултациите при държавния глава той подчерта, че ДПС е за диалог без "предварителни условия, червени или розови линии". 

"Ние очаквам да чуем политики за първия мандат. Ако се предлага реваншизъм или контрареваншизъм, или политика на омраза, ние няма да го подкрепим. Така ще подходим и при другите мандати, ако първият е неуспешен", обясни Карадайъ. 

Той заяви още, че в страната има много кризи, но първо трябва да бъде преодоляна политическата, а това може да стане само чрез диалог. Ние водим разговори с всички, но правим разлика между разговор и диалог, обясни лидерът на ДПС. 

Партията е срещу отварянето на бюджета, стана ясно още от думите на Карадайъ. Ако отворим бюджета и го превърнем в популистки инструмент - завещанието е дълг от 15 млрд. на година, може да стане и 30 милиарда. "Пита се в задачата каква е цената на дълга, до каква степен можем да си позволим този дълг и тези, които претендират да имаме този дълг - какво е тяхното виждане за връщането му. Според нас внуците на нашите внуци ще плащат.  това, което го има. Трябва да подходим отговорно към бюджета, обясни позицията на движението той.  И коментира, че трябва да продължи изпълнението на бюджета за 2022 година, но и подкрепата за бизнеса и хората.

„Правосъдна реформа като терминология и понятие се използва от много политически сили, но всички знаем, че на политическия терен ние от ДПС изработихме идея за промени на Конституцията. Очаквахме да получим определена подкрепа. Уви, една част от политическите представители предпочитат да говорят, но не и да действат . Ние предпочитаме да вършим работа, отколкото да говорим”, допълни Карадайъ.

В началото на консултациите президентът Румен Радев посрещна Мустафа Карадайъ, Ахмед Ахмедов, Хамид Хамид и Йордан Цонев с думите: 

„Отново имам удоволствието да ви посрещна в президентската институция. За по малко от две години българите гласуваха 4 пъти за парламент. Общото между тези избори е, че гласоподавателите не дадоха доверието си на нито една партия, която да може да управлява сама. Не дадоха възможност за лесни коалиции. Въпреки това гражданите очакват техните проблеми да бъдат решавани устойчиво и ефективно. Това означава редовно правителство, подкрепено от мнозинство, което да поеме отговорността да управлява в нелеки времена. Да предприеме реформи с дългосрочен хоризонт и за икономически растеж, и за модернизация на страната”. 

Държавният глава попита Карадайъ за лансираните идеи на ДПС за програмни и експертни правителства, но не получи отговор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови