ДПС не иска министри при ротацията

Най-важното в конституционните промени е съдебната реформа, смятат Борисов и Пеевски

Кристина Минчева 06 октомври 2023 в 10:11 1646 1

Делян Пеевски

Снимка БГНЕС

Делян Пеевски

Според Бойко Борисов най-важното в промените в Конституцията е съдебната реформа - разделянето на Висшия съдебен съвет, повече съдии, по-малко прокурори, по-малко политика. Той отново спомена, че ГЕРБ-СДС няма да подкрепят промяната на националния празник от 3-ти март на 24 май. Същото заяви е Делян Пеевски от ДПС. 

Днес депутатите гледат на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, с вносители Христо Иванов, Бойко Борисов, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Кирил Петков, Мустафа Карадайъ, Десислава Атанасова и група народни представители. 

Пеевски уточни, че днес промените в Конституцията няма да бъдат приети на първо четене, защото няма необходимите 180 гласа за бързата процедура. В такъв случай започва да тече двумесечният срок. Така на 6 декември ще се направи реалното първо четене, на 13 декември в конституционната комисия ще се обсъдят промените между първо и второ четене, на 14 декември конституционните промени ще бъдат гласувани на второ четене и на 15 декември ще бъде окончателното трето четене на Конституцията.

Лидерът на ГРЕБ-СДС Бойко Борисов и санкционираният по глобалния закон "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски коментираха, че ще обсъдят допълнително промените между първо и второ четене. Пеевски заяви, че тогава ще бъде променен мандата на главния прокурор на 5 години.

"Ако някой иска повече мандати за главния прокурор, ние няма да подкрепим Конституцията", каза депутатът от ДПС. 

Борисов и Пеевски коментираха и предстоящата през март ротация в кабинета "Денков". 

Вчера съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че "Борисов трябва да е горд, че подкрепя правителството и без ПП-ДБ не може да прави ротация на министрите". 

Лидерът на ГЕРБ отговори в същия тон и заяви, че "това е абсолютно вярно, но по същия начин Петков не може да прави абсолютно нищо без ГЕРБ" и затова всеки ден те комуникират помежду си "от рано, с часове по телефона". 

Борисов сподели още, че ако от ДПС има хора, които могат да се справят добре с поста министър, е възможно да има и такива предложения. Делян Пеевски обаче заяви, че ДПС не желае да има министри при ротацията и няма да участват в нея. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика