ДПС може за пръв път да има кандидат за президент

OFFNews Последна промяна на 24 септември 2021 в 12:27 4063 2

Снимка FB/ ДПС Пресцентър

Движението за права и свободи се регистрира в ЦИК както за парламентарните, така и за президентските избори. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ обаче не посочи кой ще бъде техният кандидат за президент.

"На тези избори трябва да изберем президент - обединител на нацията. Президент, който обединява около каузи, а не президент, който разединява и противопоставя политически сили, включително вътре в НС", каза Карадайъ.

Той три пъти отклони въпросите за името на кандидата им, но пък заяви, че партията му е представила предложенията си за програми за ускорено икономическо развитие на България.

В края на изявлението си той все пак каза, че днес ще има онлайн заседание на партията, на което ще бъде взето решение за кандидатурите както за народни представители, така и за президентска двойка.

Това са първите президентски избори, в които движението ще има свой кандидат. Винаги досега ДПС е подкрепяло издигнати от други кандидати. През 2016 г. движението подкрепи инициативния комитет, издигнал Пламен Орешарски.

Карадайъ обвини служебния вътрешен министър Бойко Рашков в полицейски произвол. Той съобщи, че ще сезира Брюксел за това.

Лидерът на ДПС обвини и Румен Радев, който според него е дал указания на Рашков, който "абсолютно съзнателно и целенасочено погазва конституционни права на български граждани, от една страна, ограничавайки ги да могат да гласуват с органите на полицията, а от друга - нарушава човешки права, унижава български граждани." Изказването му е по повод акциите на МВР срещу купуването на гласове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови