ДПС и БСП поискаха оставката на Валери Симеонов, Патриотите отказаха

Последна промяна на 18 май 2017 в 12:35 3302 1

БСП и ДПС поискаха оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Името му бе намесено в скандала със снимката с нацисткия поздрав, заради който зам. регионалният министър Павел Тенев подаде оставка. Симеонов се опита да го защити и бе цитиран от в. "Сега" с думите, че през 70-те години на миналия век като студент го били завели в лагера "Бухенвалд". "Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там...".

Симеонов днес отрече да е казвал това и заплаши вестника със съд.

Младият БСП депутат Александър Симов обаче коментира, че Симеонов няма място в правителството.

„Не мога да си представя как човек като Валери Симеонов ще посреща своите европейски колеги по време на Европейското председателство. С какви думи ще ги забавлява? Ще им показва фотоси как се е чекнал там, където вместо вода е текъл газ“, коментира Симов.

Депутатът от БСП посочи, че всеки, който залита по нацистки послания, трябва да подаде оставка. За такива действия трябва да се носи лична отговорност, каза още той.

ДПС също се включиха с искане за оставка: "Настояваме за незабавно отстраняване на крайните националисти от властта", каза депутатът Хамид Хамид. Според него подигравката с паметта вкарва България в международен скандал, който не може да бъде "замазан" с отстраняването на един заместник-министър. Не само Валери Симеонов, но и всички Патриоти трябвало да излязат от управлението. „Нека да не си мислят, че чувствителната еврейска общност ще прости това“, каза Хамид Хамид и добави, че "заради някаква дебелашка шега държавата се вкарва в много неудобна позиция".

Патриотите обаче коментираха исканията на опозицията с недоумение: "Исканията на БСП за излизане на „Обединени патриоти“ от управлението са пълен абсурд. Нямаме намерение да оттеглим нито един наш представител от изпълнителната власт", каза депутатът Борис Ячев.