ДПС дава Асен Василев на прокуратурата заради проверка на Пеевски

Ружа Райчева 11 февруари 2022 в 11:41 6146 1

Снимка OFFNews/Ружа Райчева

ДПС дава вицепремиера и финансов министър Асен Василев на прокуратурата заради негови „неправомерни действия“ по проверка за Делян Пеевски, съобщи Мустафа Карадайъ в парламента. 

Днес от Министерството на финансите са потвърдили пред "Дневник", че Асен Василев е назначил допълнителни проверки по ревизията на депутата от ДПС и санкциониран за корупция по закона "Магнитски" Делян Пеевски. 

"Моделът е някой на някого нещо си бил казал, някъде около селската чешма, обикновено този някой е от прокситата на медийния монополист Иво Прокопиев. След това казаното се довежда до знанието на Асен Василев, който поема ангажименти и обещава да извършва неправомерни действия", каза Карадайъ. 

Той добави, че в конкретния случай става дума за ревизия на вече приключилите ревизии на Делян Пеевски, "Вероятно резултатът от тях не се харесва, важно е ревизиите да бъдат безкрайни, независимо каква е законността", смята Мустафа Карадайъ. 

Оценката на ДПС е, че действията на Василев са политическа репресия и опит за саморазправа с политически опонент и затова от движението са решили, че ще дадат Василев на прокуратурата. 

"Олигархът и медиен монополист Иво Прокопиев осъжда и може да осъди всеки, когото си поиска, защото той владее съдебната система", каза още лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. 

По думите на председателя на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев финансовият министър Асен Василев няма право да разпорежда подобни ревизии. 

"Данъчно-осигурителният процесуален кодекс дава това право не на министъра, а само на директорите на териториалните дирекции на НАП и то при възникнали нови обстоятелства при направени вече ревизии", обясни Цонев.

Накрая на брифинга депутатът Хамид Хамид взе думата, за да каже, че Прокопиев идва от добро комунистическо семейство, което дълго е посрещало Тодор Живков и "му е търкало ушите в ловно стопанство Воден".

"Най-малко ще се уплашим от енергийния и медиен монополист с ярко комунистическо потекло – Иво Прокопиев", каза Хамид. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

1

fishcake1

11.02 2022 в 13:34

Кога Карадайъ ще бъде обявен за чуждестранен агент? Малко доказателство ли беше като ходи при Ердоган да му говори за българомохамеданите като турски поданици?