Доц. Киселова: Борисов опитва да всее раздор между ПП и ДБ

Рано е да се говори за падане на кабинета, въпреки очакванията това да се случи след местните избори, смята тя

OFFNews 04 септември 2023 в 10:37 2707 2

  Наталия Киселова

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Наталия Киселова

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов опитва да всее раздор между ПП и ДБ, каза пред "Евронюз" конституционалистът доц. Наталия Киселова.

По думите ѝ все още е рано да се говори за падане на кабинета, въпреки очакванията това да се случи след местните избори. Тя е на мнение, че сега във властта се наблюдават само подводни течения.

"Към настоящия момент по-скоро наблюдаваме едни подводни течения, при които ГЕРБ не носят формално персонална отговорност за управлението, но в последните няколко дни сме свидетели как г-н Борисов се опитва да раздели двата основни субекта в коалицията, която е мандатоносител, като се правят движения, които да ударят – дали явно или по-скрито – коалиционните партньори от Демократична България", добави тя. 

Киселова добави, че неслучайно Борисов сега разкри за водените в девически манастир разговори между него, Кирил Петков и Асен Василев, от които са били изключени представители на ДБ. Тя смята, че има и "фина атака" срещу министъра на отбраната Тодор Тагарев, който тя определи като "ключов за кабинета" и се аргументира с призивите от ГЕРБ да се отстрани не само съветникът Мустафа Емин, но и министърът.

"Тези подводни течения имат за цел ГЕРБ да придобият преднина на местните избори от една страна, а от друга - ако може да внесе недоверие в лагера на мандатоносителя, за да може  после - преговаряйки поотделно с ПП и ДБ, да се извлекат ползи за ГЕРБ."

Тя е на мнение, че приоритетите на правителството и народните представители - приемане на законите по ПВУ, Шенген, Еврозоната и конституционните промени, се различават от тези на обществото.

Киселова прогнозира, че Радев ще продължи да бъде "институционална опозиция" на властта и няма да влиза в политиката. Тя разясни, че според закона президентът може да е член на политическа партия, но не може да бъде в ръководството ѝ.

По-късно днес се очаква да бъде обявен инициативен комитет "Трети март". Движението беше на практика анонсирано от президента Румен Радев  от връх "Свети Никола" в реч за 146-ата годишнина от Шипченската епопея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1915

2

Читателка

04.09 2023 в 13:43

Много глупаво е да се обижда една жена на възраст и пол, но по-умно би било да се оцени мъдростта в думите й. Тя предупреждава, който иска, ще разбере какво иска да каже!! И защото е един от малкото качествените, за отбелязване - компетентен юрист!!

6025

1

ritmotribal

04.09 2023 в 12:08

Не мога да разбера тази бабичка защо продължава да се бута под път и над път да дава интервюта на всякакви теми, далеч от нейната специалност, по която вече няма какво да каже. Услади и се явно медийното внимание, но е време пак да се върне към школото и студентите си, не ни я завирайте повече пред очите, благодаря.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки