Доставките на газ до края на годината са осигурени, не се очаква газова криза

OFFNews 09 ноември 2022 в 14:56 747 1

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Росен Христов - служебен министър на енергетиката

Доставките на газ до края на годината са осигурени, не се очаква газова криза, заяви служебният министър Росен Христов от трибуната на Народното събрание.

Той бе изслужан в парламента по предложение на групата на ГЕРБ-СДС. Министърът добави, че правителството е осигурило три слота, както и че се водят активни преговори за още такива във Франция и Италия, като газът би могъл да влиза в страната чрез интерконектора.

Христов изтъкна, че благодарение на своевременните мерки на новото ръководство на "Булгаргаз" цените са "овладени" и за ноември те са значително по-ниски от тези през септември. Освен това те са по-ниски и от борсовите цени. Той посочи, че през месеците от април до август доставките на втечнен газ се движат идентично с борсовите цени. В момента "Булгаргаз" купува газ от същите компании при приблизително същата криза на доставките, но на цена, която е с отстъпка над 60 евро за мегаватчас.

"В момента купуваме газ наполовина на борсовата цена", изтъкна той.

Министърът заяви, че има "интересни съвпадения" между действията и бездействията на правителството на Кирил Петков и предишното ръководство на "Булгаргаз" и на компанията "МЕТ". Той добави, че още през април компания "МЕТ" купила слотове на терминала "Ревитуса" за количество, което през май е доставила тъкмо на България. В това време "Булгаргаз" нищо не направила да осигури слотове. По думите му така цената на газа била 30% по-висока от тази на "Газпром".

Росен Христов заяви, че служебният кабинет е получил по-добри ценови оферти от "Шиниър", отколкото са били постигнати при директните преговори, водени от предишното правителство. Той упрекна кабинета на ПП, БСП, ДБ и ИТН, че не са положили никакви усилия за осигуряването на дългосрочни договори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови