'Досега от ПП бяхме разглеждани като новите, неопитните - това време свърши'

Ружа Райчева 04 май 2022 в 10:32 1395 0

Снимка БТА/Владимир Шоков

Досега ние от "Продължаваме промяната" бяхме разглеждани като новите, неопитните балансьори. Това време свърши. Оттук нататък ПП ще поеме водещата роля, отредена ни от българските избиратели като първа политическа сила.

Това заяви лидерът на групата на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров по време на декларация от трибуната в Народното събрание в началото на третата парламентарна сесия, която започна днес след великденската ваканция.

Той призова депутатите да гласуват "за" предоставянето на военна помощ на Украйна:

"Никой от нас не е очаквал, че ще има война, галопираща инфлация и жестока криза. Дойде време да заявим къде стоим и да поставим на изпитание ценностната си система. Всеки народен представител носи огромна историческа и морална отговорност. Да стане ясно от коя страна на историята стоим - от страната на мира, благополучието и международния ред, или от страната на терора, тормоза на граждани и медии, избиването на невинни деца и жени. Ще сведем ли глава пред рекетьора, насилника и агресора, или ще се позициорнираме като лидер на Балканите и международната общност."

Според Гюров става дума за отстояване на българския интерес пред шантажа на "Газпром", пред който България е изправена от десетилетия. Той се обърна към коалиционните партньори на ПП с думите, че оценява всичко, което са свършили за тези 3 месеца, въпреки опитите на опозицията да ги подкопае. 

"От 1 май вдигаме заплатите на лекарите и заплатите на медицинските сестри, най-накрая след обезкървяването на нашето здравеопазване, имаме правителство, което работи за тях. Изплатихме огромни компенсации, които получиха всички предприемачи без да трябва да се редят на опашки. Вдигнахме и заплатите на учителите. Помните как някои депутати тук си късаха ризите, че щял да свърши света заради мораториума - сега тези хора мълчат. 

Оправихме Плана за възстановяване и устойчивост, чиято първа версия щеше да ни остави най-бедни и зависими в цяла Европа. Ускорихме работата по Интерконектора в Гърция. Работим ускорено по въвеждане на електронното управление. Мислим за нашите възрастни хора - продължихме повишаването на пенсиите и въведохме допълнителни стимули за ваксинация. Осигурихме добавки към пенсиите и великденски добавки.

Възстановихме реалния парламентарен контрол - премиерът и министрите идват тук редовно и търпят манипулациите на опозицията, която години наред криеше своя премиер. Отнехме преторианската гвардия на Иван Гешев. Направихме КЕВР отново компетентен регулатор, който следи за интереса на българския потребител, а не обслужва чужди интереси

Уважаеми коалиционни партньори, ние направихме това заедно. Време е да намалим червените линии и извиването на ръце, и да продължим промяната. Да не забравяме, че сме един партньор, който трябва да запретне ръкави."

След това Гюров се обърна към опозиционните партии и им каза, че не са били градивни по време на първите две парламентарни сесии. 

"Докато призовавахте за диалог с нас, искахте да подкопаете стабилността на политическата система. Извън вашия траен електорат, хората не искат да слушат за вашите партии, от вас зависи дали ще се разграничите от компрометираните си лидери. Дами и господа от ГЕРБ, изглежда, че вашият основен интерес е да правите лидера си щастлив." 

Андрей Гюров каза, че най-важни за ПП остават благосъстоянието на обикновения човек и, че те ще направят всичко възможно да посрещнат кризата, така че България да излезе от нея по-силна. 

ГЕРБ: Г-н Радев, Вашите отрочета използват предтекста на войната, за да крадат

Лидерът на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова му отвърна и заяви, че ГЕРБ били промяната и че без тях не е възможно да се вземе каквото и да е геополитическо решение. 

"Ясно е за всички в тази зала, че това мнозинство не е добре повече да управлява страната, а за хората вече е очевидно - време е и вие да го проумете. Вие се провалихте, вие не можете и го доказахте. Нямате вече право да се упражнявате върху българския народ. Дори президентът Радев ви нарече шарлатани, мисля да го попитам какво ще каже за думата мародери. Хора, които използват войната за да плячкосват. Г-н Радев, Вашите отрочета, родени от юмрука, използват предтекста на войната, за да крадат", заяви тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!