Донев напомни, че процедурата по бюджета трябва да започне, но не може без председател на НС

OFFNews 20 октомври 2022 в 10:49 803 0

Гълъб Донев

Снимка БГНЕС

Гълъб Донев, служебен премиер

Навременното започване на бюджетната процедура и разумното отношение на народните представители към парите на държавата е от първостепенна важност, заяви служебният премиер Гълъб Донев преди началото на днешното правителствено заседание.

Министърът на финансите Росица Велкова и нейният екип имат готовност да запознаят детайлно народните представители с различните сценарии, по които работим, каза Донев. Той припомни обаче, че изслушването на финансовия министър би било възможно едва след като бъде избран председател на 48-ото Народно събрание. Към този час такъв няма и след третия опит за избор.

„Продължаваме работата ни по един от основните приоритети, които си постави служебното правителство още от първия ден от встъпването в правомощията си. Това е подготовката на проектозаконите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Подготвили сме почти целия пакет от законопроекти, свързани с второто плащане по плана. Днес предстои да разгледаме още два – Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за правната помощ и Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие“, каза още Гълъб Донев.

Той добави, че внасянето в Народното събрание на вече приетите от правителството законопроекти също зависи от избора на председател на законодателния орган. „Българските граждани очакват да видят конкретни действия в Народното събрание по финализиране на работата по законопроектите, свързани с втория транш от парите от Европейската комисия по Плана за възстановяване и устойчивост“, заяви премиерът.

Според него настоящият служебен кабинет заслужено си е спечелил оценката на „правителство на действието“.

„За мен е важно, че за кратко време успяхме да извадим държавата от режима на пауза. Служебното правителство не си позволи да губи дори секунда в политически игри и процедури. Пропиляното политическо време изяжда от времето ни като общество. Хората искат да живеят в добре уредена държава, а не да бъдат зрители на политически спектакли. Резултатите от последните парламентарни избори го доказват. Вотът на избирателите за „Не подкрепям никого“ и ниската избирателна активност ни показаха, че тези, които не подкрепят никого, бяха на косъм да прехвърлят четирите процента. Призивът ми е за работа и отговорност и към българските граждани, които не са представени в парламента“, коментира служебният премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови