Дончева: Комбинирането на ДБ с ПП е изкуствено и цели да образува антируски фронт

OFFNews 09 януари 2023 в 12:07 2742 11

Татяна Дончева на среща за новото ляво обединение в края на 2022

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Татяна Дончева на среща за новото ляво обединение в края на 2022

Комбинирането на "Демократична България" с "Продължаваме промяната" ми се струва доста изкуствено, натрапчиво и съмнително, и има за цел образуването на антируски фронт, заяви пред БНТ лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева.

Според нея "Демократична България" (ДБ) и "Продължаваме промяната" (ПП) са теоретично несъвместими. По думите ѝ съветниците на ПП се опитват да ги вкарат в лявата ниша. Дончева е на мнение, че ПП "буквално са влезли с бутонките в нишите на левицата".

"Добре де, след като вие, икономистите от Харвард, дойдохте и искате да вземете лявата ниша, нас кой ще ни брани и ще изразява нашите интереси? Ако ПП искат да заемат лявата ниша, какво прави ДБ - ами те са априори десни! Значи, те са най-несъвместими по теоретични съображения. Те са съвместими само по антируски съображения. Ако са политически несъвместими, защо ги тикат едни към други? За да направят антируски фронт", каза тя.

Дончева смята, че противопоставянето на корупцията не може да е политическа ориентация, защото антикорупционните задължения трябва да бъдат изповядвани от всички - леви, десни, центристи. "За да подредим държавата, антикорупционната мисъл и действие е задължителна за всички", заяви тя.

"Вчера слушам Никола Минчев как говори, че са естествени съюзници с ДБ. Как ще сте естествени съюзници - едните в дясно, другите в ляво? Това са абсурдни неща", възмути се лидерът на "Движение 21". Тя е на мнение, че има голяма разлика в поведението на ГЕРБ и ПП. Според Дончева ГЕРБ имат интерес "живи или мъртви" да излязат от изолацията и именно заради това положиха "неистови усилия" да съставят правителство.

"ПП от самото начало играят деструктивно. Те нямат условия, при които да се съгласят сега. И да се съгласят - това също няма никакъв смисъл. Третият мандат няма никакъв смисъл. Всичко, което интересува ПП от първата секунда, е как да кажат, че друг е виновен", заяви Татяна Дончева.

По думите ѝ новото ляво обединение ще се случи, защото обстоятелствата налагат нуждата от нов субект вляво, който да обхване по-широк кръг от хора. "По възможност във времето в него може да влезе и БСП. Това не е възможно в близкото бъдеще, но в перспектива смятам, че е", каза още лидерът на "Движение 21".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

11

Johnny B Goode

09.01 2023 в 18:59

По-добре инфантили, отколкото крадци подкрепяни от форумните пенсионери.

14469

9

случайно прочетох

09.01 2023 в 13:17

Уважавам Дончева, въпреки, че беше от БСП, но в случая не е права. ПП и ДБ имат и много общи виждания за икономическото развитие на страната, за реформите в армията, полицията, администрацията...
Относно пенсии, социална политика, ТЕЛК, това също не се решава с леви, десни, а с пресичане на корупцията, която цари повсеместно и с изриване на калинките от администрацията.

2073

7

Johnny B Goode

09.01 2023 в 12:56

Тази що не се ожени за Мая, та дано мирясат и двете.
То бива агресивна простотия, ама и двете минават границите.

3650

4

ImBlack

09.01 2023 в 12:42

Бива ли другарката Дончева, като политик с толкова много опит да не вижда, че болшевишкото, путлеристко ляво е изчерпано от БСП и иZраждане?
Ако има празно на българската политическа сцена, то е в европейската социалдемокрация. Ако иска да оцелее и да бъде "естествен партньор" на ПП, остракираните от "дъртата червена вещица" БСП трябва да се консолидират около европейските ценности и европейската социалдемокрация!
Болшевизмът е просто друго име за фашизъм и Г-н Ж.Желев, светла му памет, го доказа в книгата "Фашизмът"!

4738

3

Того

09.01 2023 в 12:23

Дааа, тези от ПП са някакви либерални неосоциалисти. След толкова години преход се докарахме до състояние един откровен комунист като ББ да ни управлява 12 години, а като алтернатива зад рамото му да надничат някакви неосоциалисти. "Народе????"

-795

2

Дедо МразИ

09.01 2023 в 12:18

Това което интересува ППетата е да се облажат с парапети, постове, комисионни и други кристално- пушечни екстри