Дончева: Доган вкара ИТН в парламента

Международният фактор ще изрита здраво ГЕРБ и ПП-ДБ, ако не направят правителство, заяви тя

Ружа Райчева 19 април 2023 в 08:38 7053 4

Татяна Дончева на среща на

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Татяна Дончева на среща на "Левицата!"

Вкарването на "Има такъв народ" в парламента със сериозната подкрепа на Доган и механизма с преливане на гласове, е за да се създаде легитимация. Ако питате някой българин - може ли вкарването на ИТН в този парламент да легитимира, всички ще се изсмеят. В чужбина обаче това може да не изглежда така.

Това заяви пред БНТ лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева. Тя даде пример с дадени избирателни секции в Турция, където 100% от гласовете са отишли за "Има такъв народ" (ИТН), а не за ДПС. Дончева е на мнение, че заради смесеното гласуване е много по-трудно да се отчетат гласове и да се види "откъде идват едни гласове и къде отиват".

Тя заяви, че преди конституирането на 49-ото Народно събрание са били водени "предварителни разговори" между ГЕРБ, ДПС и БСП за съставянето на евентуално правителство: "Такова правителство не е желано от определени посолства - ясно е кои. Тези посолства обаче не отчитат вътрешнополитическите щети", каза Дончева.

Според нея няма вариант за съставянето на експертно правителство, контитуирано от 49-ото НС:

"Да, важно е какъв е разказът, но колкото и да го къдриш този разказ, нали в крайна сметка е факт, че трябва да влязат в партньорство първите две политически сили. Тези, които ги натискат за такава коалиция, въобще не се интересуват, че ПП-ДБ могат да изгорят в следващи избори и че в този смисъл (б.а - преговаряйки с ГЕРБ) проявяват някакво благоразумие.'

Дончева е категорична, че законодателната дейност в парламента трябва да бъде отпушена. Тя заяви, че е по-добре за всички политически сили да отидат на избори от позицията на парламентарно представени формации. По думите ѝ законодателните инициативи, които снощи от ГЕРБ и ПП-ДБ представиха като приоритетни, са "до болка познати" от предишния парламент.

"Ключова тема за това колко ще бъде дълъг парламентът е възможността му да създаде правителство. Ако то не е между първите две политически сили, смятам, че международният фактор ще ги изрита здраво, защото не ги интересува нищо друго, освен приемане на мерките, свързани с войната между Русия и Украйна", каза Татяна Донева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

4

6екеr4о

19.04 2023 в 15:26

Тая па се прави на Ванга Пророчица!

И въпреки гадния провинциален диалект, от който не можа да се оттърве, въпреки напредналата си вазраст и килограми, винаги говори с такъв тон, все едно винаги е черпила информация, направо от извора!!!
А тъпото е, че доста голяма част от българското народонаселение тъпоглаво ѝ се връзват...

1000

3

Krasiv7

19.04 2023 в 14:12

https://results.cik.bg/ns2023/rezultati/32_TR.html
Това е линк към гласовете от всички секции в Турция от сайта на ЦИК.
ИТН има общо 87 гласа в цяла Турция.
Като сравнение, за който не му се занимава да отваря - Левицата има 140.

1017

2

IvoIvo

19.04 2023 в 12:43

Понякога удря в 10-ката, не може да й се отрече...

10298

1

AntiZ

19.04 2023 в 11:28

ДончИва, а тьеб кой нИ тЪ фкара в парламьентЪ, а?

 
X

Да помогнем на украинските деца!