Дончев: Време е за обща европейска политика за администрацията

OFFNews Последна промяна на 24 май 2018 в 14:45 1758 0

Началото на инициатива на ЕК за ускоряване изграждането на административен капацитет за управление на европейските средства през следващия програмен период обяви комисарят по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела по време на конференция за доброто управление на политиката по сближаване на ЕС, в която участва и вицепремиерът Томислав Дончев.

Първата фаза на инициативата е на стойност 900 хил. евро.

Пет управляващи органа на оперативни програми от България, Гърция, Полша, Хърватия и Испания ще получат подкрепа от Европейската комисия за допълнително укрепване на административния си капацитет чрез използване на експертизата на Организацията на икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). От българска страна за участие в инициативата е одобрена на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020.

„Ние носим отговорността да гарантираме, че Кохезионната политика ще продължава да подобрява ежедневието на нашите граждани и ще има конкретни резултати в европейските региони“, заяви комисар Вела. По думите му едно инвестирано евро днес ще генерира близо три евро допълнителен БВП след 10 години.

През 2018 г. политиката на сближаване на ЕС отбелязва 30 години от създаването си. Тя е най-важният инвестиционен инструмент на ЕС, който подкрепя икономическия растеж, създаването на работни места, конкурентоспособността и намаляване на различията между страните-членки.

За настоящия програмен период до 2020 г. по линия на Кохезионната политика ще бъдат инвестирани 351,8 млрд. евро в европейските региони, от които 7,4 млрд. евро в България.

Кохезионната е само инвестиционен процес, но и училище за администрацията, защото управлението на европейските пари внася нов манталитет, разбиране, култура и навици в администрациите на всички държави-членки, каза вицепремиерът Дончев и подчерта, че е време политиката по отношение на администрациите в ЕС да е обща европейска политика и да има минимален стандарт, на който да отговаря всяка една администрация в държавите-членки на ЕС.