Домбровскис: Не законите, а инфлацията е спънката за влизане на България в еврозоната

Зам.-шефът на ЕК увери, че 1 януари 2025 г. е възможна дата за присъединяването на страната ни

OFFNews 23 февруари 2023 в 10:04 2898 2

Домбровскис

Снимка europa.eu

Валдис Домбровскис

Основната спънка за влизането на България в еврозоната от 2024 г. е инфлацията и оценката на експертите от Европейската комисия показва, че критерият няма да може да бъде покрит. Затова трябва да се отложи присъединяването на страната ви, съобщи зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис пред Нова тв.

От думите му стана ясно, че проблемът не е в четирите неприети от последното Народно събрание закона, защото те се отнасят за периода след европейския валутен механизъм.

"Това са закони, които трябва да бъдат гласувани, защото това също ще бъде оценено. Но като срокове е възможно тези закони да се приемат за няколко месеца. Докато инфлацията изисква повече усилия", бе категоричен той.

Домбровскис обясни, че обичайно държавите се присъединяват от 1 януари, защото това е по-полезно за практическите цели. Но трябва да бъдат изпълнени критериите от Маастрихт, включително и тези от европейския механизъм. И добави, че не е притеснително отлагането. Той увери, че 1 януари 2025 г. е възможна дата за присъединяването на България към еврозоната

"Присъединяването към еврото определено носи сериозни ползи, включително повече финансова стабилност, по-ниски трансакционни разходи и прозрачност за предприятията. Това са все ползи, които способстват за икономическото развитие на страната. Това сме го видели в страните с по-нисък брутен вътрешен продукт на глава от населението", изтъкна още Домбровскис.

Според него важното е страната да не се отклоняваме от пътя заради това закъснение. Някои страни са чакали много по-дълго в т.нар. "чакалня", например Латвия и Литва. Те бяха 8-9 г. в тази "чакалня", преди да се присъединят, даде пример гостът.

"Мисля, че разумното време за изчакване на България ще бъде по-кратко", посочи зам.-шефът на ЕК.

По думите му всички са наясно с глобалния икономически конфликт, руската агресия срещу Украйна, която доведе до нарастване на енергийните цени, особено в ЕС, и това най-силно се усеща в Източна Европа.

"Инфлацията в България съществено надвишава критериите от Маастрихт, но пак е по-малка от централноевропейските страни като Полша, Унгария и Чехия. В Балтийските държави също този глобален икономически ефект задълбочава проблемите. България в никакъв случай не е страната с най-висока инфлация в Източна Европа", изтъкна Домбровскис. 

Той обясни, че първо трябва да се успокоят цените на енергоносителите, тъй като основният двигател на инфлацията в България и Европа са именно те. Начинът да се укроти инфлацията е интервенция на пазара, включително за природния газ, да се подготви структурна реформа за енергийния пазар. 

На второ място идват мерките за подпомагане на икономиката, като от особена важност е паричната политика, по нея също се работи, но това не трябва да опорочава другите елементи на фискалната политика. "Затова мерките трябва да са временни или целенасочени", смята зам.-председателят на ЕК.

В отговор на въпрос за санкциите по глобалния закон "Магнитски" Валдис Домбровскис изтъкна следното:

"Да, бих казал по отношение на защитата на финансовите интереси - това не е на първо място въпрос на санкции, а (трябва да върви) наред с другото - рамката за борба с изпирането на пари, избягването или укриването на данъците. В случая с България все още трябва да се приемат някои важни закони за борбата с изпирането на пари. Както знаете, санкциите по закона "Магнитски", са санкции, наложени от САЩ. Когато обсъждаме ситуация в ЕС, ние имаме собствен санкционен списък, насочен към определени лица. Що се отнася до националното законодателство, той трябва да се прилага правилно".

По думите му Европа трябва да продължи да оказва необходимата подкрепа на Украйна - политическа, военна, финансова, и да продължи със санкциите за Русия. 

"Една година по-късно е важно да поддържаме курса, да сме обединен Европейски съюз, да подкрепя Украйна, за да се брани и защитава своята територия. Както знаете, Русия с нейните имперски планове да завладява други страни, трябва да бъде спряна. Мисля, че имаме добро сътрудничество с българските власти, конструктивно. Знаем, че Русия извърши една брутална и незаконна агресия. Русия трябва да бъде спряна, така че трябва да подкрепяме Украйна до победа. Ако Русия не бъде спряна, тя ще продължи своята имперска инвазия", бе категоричен Домбровскис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

2

БотоксПутю

11.03 2023 в 22:50

И инфлацията щяла да стане отрицателна. И Рундю-президент пожизнен. Който не вярва, да пита варненското цигане Копейкин.

-1200

1

путин хуйло

23.02 2023 в 12:01

присъединяването на Zадунайски радевистан към рублоZоната е неизбежно!
 
X

Да помогнем на украинските деца!