До март трябва да имаме план за ваксинирането на 80% от медиците и 70% от възрастните

OFFNews Последна промяна на 22 януари 2021 в 11:44 1581 0

"До март 2021 година държавите членки на ЕС трябва да определят цели за ваксиниране на минимум 80% от здравните специалисти и социалните работници, както и 70% от възрастното население над 80 години до края на лятото. Към това ще се стремим държавите от ЕС. Европейската агенция по лекарства работи за увеличаване на производителния капацитет с компаниите, както и Европейската комисия. Надявам се това, което сме платили - големите количества в следващите месеци да дойдат в България. Спешно трябва да се увеличи геномното секвениране – до 5-10% от позитивните резултати от тестове. И тук Европейската комисия може да помага, но и ние имаме този експертен потенциал."

Това е заявил снощи премиерът Бойко Борисов след края на заседанието на Европейския съвет. Изказването му бе публикувано в единния информационен портал за епидемията.

Борисов е посочил, че ваксинационният план в България се осъществява по най-разумния и балансиран, правилен начин, като включително се гарантира, че получилите първата доза от ваксината граждани ще получат и втората доза.

"Много тревожни са информациите, които моите колеги споделиха – огромен брой заразени, огромен брой смъртни случаи, претоварена медицинска система, огромни външни дългове и спад на БВП на водещите държави членки в ЕС, заради което след здравната криза във всички случаи ще има и много тежка финансова и икономическа криза", казва още министър-председателят. 

Премиерът заявява, че "за съжаление вирусът мутира и няма общо правило, по което да се действа".

Борисов изтъква, че мерките у нас са изключителни либерални на фона на останалите държави. Според него подходът на България с мобилизация на обществото, с дистанция, с взимане на мерки е правилен. 

По отношение на единния пазар и свободното движение при надграждане на мерките за овладяване на пандемията Борисов казва, че ние като държава сме готови и с дигитален паспорт, и със сертификат за ваксинация.

"Но аз мисля, че това много трудно ще стане, защото по отношение на единния пазар имаме свободно движение на хора. Да, всяка държава членка сигурно ще приложи някакви механизми за допускане на други граждани в своята страна, но към момента не мисля, че ще се вземе такова решение", посочи още той. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !