До края на годината България ще влезе в Шенген и по суша, смята Калин Стоянов

OFFNews 31 март 2024 в 10:43 1126 0

Калин Стоянов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов

Приемането на България в Шенген без проверки по сухопътните граници ще се случи до края на годината, каза пминистърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов.

Показахме и продължаваме да показахме на нелегалните мигранти, че не бива да тръгват по пътя към Европа през България, тъй като трудно ще преминат българо-турската граница, заяви Стоянов, цитиран от БТА.

По думите му не трябва да се забравя, че допреди няколко месеца България е била тотално блокирана за всякакви преговори за членство в Шенген.

"Не съм разговарял с бъдещия служебен министър-председател. Предполагам, че това евентуално може да се случи през следващите дни", каза още Калин Стоянов.

Стоянов обясни, че ще се отзове на покана за преговори, ако получи такава. "Ако той прецени, аз съм готов да остана на поста", каза още министърът в оставка.

Междувременно в позиция до медиите от Синдикалната федерация на служителите в МВР, че за първи път от последните 15 години не се е налагало да протестират за заплати. 

"УС на СФСМВР с недоумение наблюдава поредната необмислена, неаргументирана и агресивна атака срещу МВР", посочиха от федерацията.

Според СФСМВР атака срещу министър на това ведомство, без значение на конкретната персона, в такива размери и по тема, каквато е купуването на гласове по време на предстоящи избори, сериозно вреди на имиджа на професията, петни необосновано всички служители, налагайки клеймо на хора, неспособни да изпълняват професионално и безпристрастно задълженията си.

"Такива оценки, след повече от 9 месеца, особено като си бил в управление, през което са провеждани избори, не изглеждат обективни. Най-малкото 40% повече образувани досъдебни производства в сравнение с местни избори през 2019 г. говорят за подобрение в ограничаването на това престъпление срещу политическите права на гражданите", допълват от синдикалната федерация.

Оттам посочват още, че са сериозно възпрепятствани да коментират подобни ситуации, за разлика от всички западни партньори-синдикални организации в страни членки на ЕС и спазват наложените забрани.

"Но не можем да си позволим мълчание при продължаващата вербална война на представители на политически партии срещу ведомството. Тя би могла единствено да нанесе сериозни щети, включително и на гражданите, доколкото неизбежно намалява ефективността и мотивацията на служителите", допълва СФСМВР.

В позицията си служителите на МВР подчертават, че вътрешното министерство е институция, която премина през досегашното редовно управление, без да се налага служителите в него да протестират срещу безобразия по отношение на защита на социално-икономическите и трудовите им права.

"С това не може да се похвали нито една управляваща политическа партия или коалиция през последните 15 години. Това ни даде възможност да бъдем пълноценни в най-голяма възможна степен, изпълнявайки задълженията си в полза на гражданите. Напомняме - гласове се купуват по определение от тези, който имат полза, а такава имат само политици. Колкото и добре да се справя МВР с ограничаването на това позорно явление, докато то се толерира в самите партии, опитите да се прави ще съществуват", категорични са още те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки