Дискусията за Войнишкия паметник: Жени с бради, его на архитекти, малко пране и грешка на Терзиев (видео)

Кметът на София ще мисли няколко дни дали да отмени решението си да спре на възстановяването на мемориала

Юлиана Ончева 05 юли 2024 в 15:24 4581 4

Кметът на София Васил Терзиев и главния архитект Здравко Здравков на заседанието за Войнишкия паметник

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Кметът на София Васил Терзиев и главния архитект Здравко Здравков на заседанието за Войнишкия паметник

Кметът на София Васил Терзиев ще обмисля няколко дни дали да отмени решението си, с което спря процедурата за възстановяването на Войнишкия паметник в парка до НДК. 

Това стана ясно след продължили над 2 часа дискусии на извънредно заседание на комисиите по култура и по архитектура в СОС, свикано по искане на Мирослав Боршош от ГЕРБ-СДС. 

Съветници от различни групи вече са внесли доклад, с който искат Столичният общински съвет да отмени решението на кмета. Терзиев се мотивира с позиция на зам.-министъра на културата в правителството на Николай Денков - арх. Чавдар Георгиев, който препоръчва на градоначалника да не изолира представителите на КАБ, Съюза на архитектите и СБХ. Съсловните организации са против да се провежда изобщо архитектурен конкурс, след като става дума за възстановяване на същото място. Бившият главен архитект Петър Диков заяви, че си спомня плочите с имената на загиналите войни, но те са били канкани на някогашните казарми, на които "жените на старшините си простираха прането".

Ние не оспорваме мястото, а искаме отворен конкурс, обясни арх. Диков. 

Марта Георгиева от ПП-ДБ-СС, която е част от журито, одобрило победилия проект за възстановяването на мемориала, заяви, че кметът Терзиев е направил грешка. Да докаже, че ще може много по-бързо и по по-добър начин да го възстанови, призова тя. И призна, че проектът на "Гебуплан" й е харесал много и е бил много въздействащ. 

Грети Стефанова, също от ПП-ДБ-СС, подчерта, че и тя е за възстановянането на Войнишкия паметник в автентичния вид на автентичното му място. А Бонка Василева призова темата да не се превръща в лоена топка, с която политическите опонененти в СОС да се замерят. 

Иван Виделов от БСП иронизира: да не правим скоро паметници на мъже с гърди и жени с бради, но думите му не предизвикаха положителни реакции сред съветниците и гостите на заседанието на комисиите. 

Боршош цитира писмо от победителката в конкурса от Гебуплан арх. Филипа Гугучкова, от което става ясно, че тя ще даде на съд решението за отмяна на процедурата за възстановяването на мемориала. 

Проф. Вили Лилков от Синя София призова Терзиев да отмени решението си, като подчерта, че така обезмисля труда на много хора, които 36 години се борят за връщането на паметника. 

Борис Бонев, председател на групата на ПП-ДБ-СС в СОС, бе категоричен: Няма различни мнения сред съветниците, никой не е против да се възстанови Войнишкият паметник на мястото, на което е бил. Архитектурата трябва да отразява желанията на хората, а не егото на някои архитекти, изказа позицията си той. И предложи кметът да бъде подкрепен, след което да се обяви конкурс само за задните стени на паметника, където да се разработят архитектурните идеи. 

В края на дискусията кметът Терзиев обобщи, че вариентите са три: Да се запази сегашният проект на сегашното място, мястото да остане същото, но да се промени проектът или да се направи макет, който да се постави на мястото и да се произнесе обществеността. 

Ще си помисля, сега асимилирам информацията и многото различни становища, всеки вариант е компромисен и има своята цена, обясни Терзиев. 

Един от основните проблеми е, че разположените П-образно мемориални стени в оригиналния си вид са с височина 11 метра, обясни арх. Здравко Здравков. Той напомни, че през 2014 г. е взето решение на СОС да се възстанови историческото място пред НДК на войнишкия паметник. Необходимо е това решение да се балансира с прецизиране на зоната в парковата среда. Според него е възможно СОС да промени решението си. 

Кметът Терзиев и съветниците ще решават как да спасят положението на сесията в четвъртък, за да не блокират съдебни дела възстановяването на паметника. 

Васил Терзиев подчера, че целта му е Войнишкият паметник да бъде възстановен възможно най-скоро. 

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  14369

  4

  случайно прочетох

  06.07 2024 в 14:54

  Иван Виделов от БСП–ОБРАЗОВАНИЕ: Висше (Национална сигурност, магистър) е в СОС? Трагедия...

  Според мен, Терзиев е прав, че трябва да се помисли, а не да се възстановява паметникът на старото му място (помня го), защотото за повече от 40г това място стана, като луна парк, има детска площадка, кафенета, шумно е, не е уважително към загиналите.
  В Княжевската градина, ще е по-добре да бъде, според мен.  -985

  3

  Козин Човков

  05.07 2024 в 17:44

  Как някой не е репликирал комунето, че на духовни п.д.р.си не се дава думата по кОлтурни въпроси.

  -2674

  2

  Владè

  05.07 2024 в 17:26

  Бесепарят комунист, простак ограничен си остава такъв. Ти му говориш за паметник на загиналите и за неговото добруване, те другарчетата бая си подобруваха и продължават да си добруват, то хайванина мучи за жени с бради. Оригинален като тъп председател ( президен...т) .

  145

  1

  Джендо Джедев

  05.07 2024 в 15:53

  Обаче кефи как едно чисто техническо решение на кмета (тоест - да се проведе по-широк и ясен конкурс и накрая да има нещо наистина премислено) разджафка толкова много кучета. Та чак го очерниха, че искал да отмени възстановяването. Майко мила! Явно мнозина предпочитат бързи решения, с конкурси, спечелени в стил "Фандъкова" (демек - Боце), а после - "Олеле, ама какво стана, паветата - криви". А върхът на сладоледа е вопълът на бесепарчето:

  "Иван Виделов от БСП иронизира: да не правим скоро паметници на мъже с гърди и жени с бради, но думите му не предизвикаха положителни реакции сред съветниците и гостите на заседанието на комисиите."

  Едно си баба знае, едно си баба бае. После да не се чудят, че са с 2-3% над бариерата в Парламента.

   
  X

  Ла фурия излъга и надигра Англия на Саутгейт