Димитър Стоянов: Ако не вземем вторите F-16, няма да имаме даже състав на ескадрила

OFFNews 11 август 2022 в 18:35 4423 1

Димитър Стоянов

Снимка БГНЕС/Спасияна Сергиева

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Между 6 и 8 млрд. лева са необходими за модернизацията на българската армия. Това заяви в предаването „Лице в лице“ на бТВ служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Това са необходимите средства, които трябва да бъдат дадени за модернизацията на българската армия, обясни той.

Между нас и нашите съюзници в НАТО има технологична пропаст, коментира още Стоянов.

По думите на военния министър приблизителната стойност на договора за закупуването на още осем изтребителя F-16 е 1,3 млрд. долара. Той обясни, че е предложил офертата да бъде удължена до 15 декември заради предсрочните парламентарни избори и предстоящото конструиране на Народно събрание.

Враг съм на безхаберието, не на F-16, на безхаберието в българската армия. Ако не вземем вторите F-16, няма да имаме даже състав на ескадрила, заяви министърът.

Затова и моят приоритет е за модернизацията на българската армия. Българската армия трябва да бъде модерна и силна, посочи служебният министър на отбраната.

Изтребителната ни авиация е в изключително тежко положение. Остатъчният ѝ ресурс позволява водене на минимална летателна подготовка до лятото на 2023 г., след което ние няма да разполагаме с изтребителна авиация, заяви министърът.

По думите му, ако изтребителната авиация не може да работи, то тогава тя няма как да изпълнява конституционните си задължения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

1

хr4

11.08 2022 в 19:17

А такааааа! И ся ко прайм? Военния министър на рубладжията на републиката лобира за купуване на още "чертежи". Тролетариата е в ступор!