Димитър Ганев: Радев вече се пробва във властта с аватарите си ''Продължаваме промяната'' и Стефан Янев

Този път с аватари няма да стане. Възможно е Радев да бъде основен кандидат за политическа алтернатива, прогнозира политологът Димитър Ганев

OFFNews 01 февруари 2024 в 15:00 1887 1

Димитър Ганев

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Димитър Ганев

Потенциалният проект на президента Румен Радев ще се цели в нарастващата апатия и дистанциране от изборния процес на хората. Вероятно Радев ще бъде един от, ако не и основен, кандидат за политическа алтернатива. През аватари - като "Продължаваме промяната" и Стефан Янев - няма да стане.

Това заяви пред БНР политическият анализатор Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд".

Според последното проучване на агенцията за момента няма динамика и в подкрепата на основните политически формации. ГЕРБ запазва първото място с дял от 24.8% сред гласуващите, следвана от „Продължаваме промяната-Демократична България" (17.8%). „Възраждане" запазва третата си позиция с подкрепа от 14.6% от гласуващите. Четвъртият в подредбата е ДПС (13.8%), а петото място остава за БСП (9.6%). За пореден месец и ИТН запазва позицията си с малко над бариерата за влизане в парламента с 4.8%. При евентуални нови парламентарни избори, 7% биха отбелязали опцията „не подкрепям никого".

Днес пред националното радио Димитър Ганев обясни, че електоралната картина изглежда статична, но че зад нея се крие все по-ниска избирателна активност от последната -рекордно ниска. "Няма никакъв ентусиазъм около конституционните промени. Даже се наблюдава липса на интерес", обясни той.

Според него централният въпрос в момента е дали ще се появи една нова достатъчно убедителна алтернатива, която да мобилизира сериозния потенциал, който се крие в негласуващите.

"През аватари няма да стане. Пробва се един път – президентът Радев легитимира "Продължаваме промяната". Втори път Стефан Янев се опита да се легитимира през президента. Това е отдаване на политическа енергия и е обеца на ухото – особено с ПП, за Румен Радев. Румен Радев не е в политическата позиция, в която беше през 2020-2021 г. Спечели изборите тогава със 70%. Беше общият знаменател на протеста срещу статуквото, юмрукът на промяната. Сега нивата са по-ниски", обясни Ганев.

Той посочи, че нивата на подкрепа за настоящия кабинет се движат около 20%. По думите му не е имало никакъв ентусиазъм и при съставянето на настоящото управление, защото "този кабинет беше роден в грях", което не е искал никой.

Димитър Ганев заяви, че в момента се трупа политическа енергия в отсрещния лагер, "който и да е той". По думите му  "Възраждане" и БСП са заплашени от евентуален проект на Радев, защото част от техните избиратели биха го подкрепили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

1

Far Rider

01.02 2024 в 15:05

На кого от политиците му пука за опцията "не подкрепам никого"? Риторичен въпрос! В избирателния закон тази опция има стойност на миналогодишен вестник и е за заблуда на онези които си мислят, че така ще направят нещо.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки