Quantcast

Димитър Ганев: ГЕРБ ще е във властта, но Борисов може и да не е премиер

OFFNews Последна промяна на 18 юли 2014 в 16:28 6371 9

Димитър Ганев

Знаем със сигурност, че ГЕРБ ще е във властта, но има два въпроса, на които нито един прогностик и нито една врачка не може да отговори - с кого ще управлява ГЕРБ и ще бъде ли Бойко Борисов министър-председател.

Това обяви политологът Димитър Ганев от института по социология "Иван Хаджийски" в интервю за БНР.

На този етап изглежда вероятно той да бъде министър-председател, но евентуален коалиционен партньор, който и да е той, може да постави на масата Борисов да не е премиер, а да се сложи по-консенсусна фигура за коалицията, обясни Ганев.

По думите отговор на въпросите с кого ГЕРБ ще направи коалиция и кой ще е следващият редовно избран министър-председател ще получим след 5 октомври, когато се очаква да са парламентарните избори.

Според него в момента не бива да се спекулира с евентуална коалиция между ГЕРБ и ДПС: "През последните дни виждаме специфично единодействие между ГЕРБ и ДПС. Но трябва да бъдем максимално коректни в това отношение и да кажем, че това, че позициите им съвпадат по определени въпроси, далеч не трябва да ни говори, че трябва да очакваме коалиция между ГЕРБ и ДПС".

Димитър Ганев каза, че ако ГЕРБ и Реформаторският блок успеят да спечелят над 121 депутати в следващото Народно събрание, то това ще е управляващата коалиция.

Той не изключва и възможността в рамките на следващия парламент да има няколко управленски формата.

Относно кризата в банковия сектор той коментира, че доверието в БНБ в момента е на кота нула и ще са необходими години, за да може институцията да върне загубеното доверие.

"На фона на този хаос в държавата нито един политически или икономически субект не може да се движи по определен сценарий, тъй като положението се мени буквално с минути.

Така че да се говори за сценарий, зад който стои един човек или организация, на този етап звучи несериозно. Намесени са твърде много субекти с разнопосочни интереси", смята политологът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.07 2014 в 22:47

@01 Красимир Тачев. Няма да плачем за такива като теб. Заминавайте, ако не в Путлерова Русия, то в Северна Корея сигурно ще те приемат. И ще ти е хубаво, хубаво ....

18.07 2014 в 18:02

Е, редно е да кажем, че този голобрад анализатор е от института на Петър Емил Митев, известен червен социолог, макар и с по-умерено червени пристрастия, но както знаем, пристрастните червени социлози са си повече червени отколкото социоолози. Все пак, странен въпрос са се заели да разискват, при все че в ляво текат доста по интензинвни процеси.

18.07 2014 в 17:58

Твърдението на Ганев е несериозно и неаргументирано. Политиката в БГ се възприема единствено като борба за власт - така че всяка една партия ще е готова на всичко за да е на власт заедно с ГЕРБ. Самият Борисов многократно е показал, че той може да е само на една позиция - първата. И последно екпериментът Орешарски показа, колко може да работи формулата с поставени лица.

18.07 2014 в 17:33

Щом Димитър Ганев, от института по социология "Иван Хаджийски" казва, занчи Борисов няма да е премиер.
Толкоз!

18.07 2014 в 17:09

ДО KARTOFF2
Картофа си е картоф. Вижда какво става само на 10см под земята. Тиквоча е толкова самолюбив, че няма накъде. Той си има милиардчетата, така че не му трябва да си къса нервите с управлението на държавата в тази ситуация. На него му трябва да го смятат за Господ и той да казва "мойте депутати", "мойте министри", "мойта държава", ТОЙ да построи още някоя зала и да я кръсти на себе си ( белким си насити нарцизма). Ако смяташ, че всички които разсъждават по различен начин от твоята мозъчна клетка, много грешиш.

18.07 2014 в 16:54

едва ли, ще се откаже от поста на мин. председател, възможно е само ако възнамерява, а той възнамерява да се кандидатира след 2 год. и половина за президент. Два мандата от днешна гледна точка са му вързани в кърпа.

18.07 2014 в 16:54

едва ли, ще се откаже от поста на мин. председател, възможно е само ако възнамерява, а той възнамерява да се кандидатира след 2 год. и половина за президент. Два мандата от днешна гледна точка са му вързани в кърпа.

18.07 2014 в 16:48

обзалагам се че Тачев /коментиралия по-долу/ е тъп или платен трол със старата опорна точка на БСП да насочат Борисов към президентството.
Дори да е така Борисов първо ще стане премиер, а после ще се кандидатира за президент, но е повече от очевидно че иска да е единствено премиер, много добре знае че президентството е представителна функция без почти никакви правомощия но с куп досадни задължения.
А относно статията, предвид голямата преднина на ГЕРБ пред останалите е ясно че точно той ще е преимиер като лидер на водещата партия.

18.07 2014 в 16:39

Обзалагам се с Димитър Ганев, че тиквоча няма да е премиер. Той вече е бил. Той иска да бъде Президент, защото само такъв не е бил. Но много вероятно МАТРИАЛА да го избере. Не искам да живея вече в тази държава.