Димитър Ганев: Борисов е в силната позиция, на избори дистанцията му с ПП-ДБ ще е по-сериозна

Изборите няма да бъдат лесни нито за ГЕРБ, нито за ПП-ДБ, каза политологът

OFFNews 18 март 2024 в 10:22 1292 2

Димитър Ганев

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Димитър Ганев

Бойко Борисов продължава да играе от по-силната позиция, защото при евентуални избори дистанцията с ПП-ДБ вероятно ще бъде по-сериозна, отколкото през април 2023 година.

Това заяви пред БНР политологът Димитър Ганев от изследователския център "Тренд" по повод последните изявления на преговарящите партньори от управленското мнозинство. Днес в 12 часа ГЕРБ ще върне празен мандат на президента, ако дотогава не са успяли да се разберат с "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ относно споделена отговорност в управлението.

Ганев изтъкна, че основната цел на лидера на ГЕРБ при влизането му в управлението с ПП-ДБ е била да излезе от политическа изолация, в която пребиваваше от 2020 година насам. По думите му т.нар. "сглобка" отново е направила ГЕРБ легитимен и приемлив партньор.

"В никакъв случай не искам да звуча категорично - че ще има ново правителство, оглавено от Габриел, или че отиваме на предсрочни избори. И двете опции са отворени. Изборите няма да бъдат лесни нито за ПП-ДБ, нито за ГЕРБ", коментира политологът.

Димитър Ганев заяви, че е неясно с какви тези ще отидат партиите на предсрочни избори. Той посочи, че социологическите проучвания през последните няколко месеца показват, че структурата на вота няма да бъде категорично различна.

Според него отсъствието на Борисов от преговорите с ПП-ДБ е било знаково - вероятно защото е търсил ефекта да има последната дума. "Вероятно ще я чуем в оставащите часове преди 12.

"Не изключвам да има ключова позиция на Борисов в следващите няколко часа", прогнозира тази сутрин политологът.

Димитър Ганев каза, че не е видял нещо коренно различно в проекта на коалиционно споразумение, върху което са работили съвместно с ГЕРБ, от предложеното от тях в меморандума преди три седмици.

"Това е типично коалиционно споразумение. А във всяко едно коалицонно споразумение се фиксира механизъм за взимане на решения. Това обаче не означава, че някои от народните представители не могат да гласуват знаково в една или друга посока, въпреки договорката на своите лидери", посочи той.

Политологът коментира, че съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, заедно с ПП-ДБ, е поставил като център на своите цели антикорупционните политики и реформата на съдебната система.

"Висш съдебен съвет, Висш прокурорски съвет, Инспекторат и състав на КПКОНПИ могат се изберат с две трети мнозинство. Сигурно на Христо Иванов не му се иска да бъде партньор с ДПС, но не се вижда друга възможност. Той, като умел и опитен политик, добре си дава сметка и затова вчера изказа ясно, че никой не изолира ДПС", каза Димитър Ганев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

2

Ponkov50

20.03 2024 в 16:15

Е па кви са тия герберунгели дет ша подкрепят Баце за туй че ще видим Шенген и Евро зона през крив макарон и никакви парични потоци от Европа , ако ППДБ ги няма в уравнението...
.

1000

1

4I4ATA

18.03 2024 в 10:44

Глупости, ППДБ може да застигнат, а и да задминат герб!
 
X

Да помогнем на украинските деца!