БСП атакува в съда решението на ЦИК за еднакви номера в бюлетините (обновена)

OFFNews 14 септември 2015 в 16:30 3959 1

Днес от БСП подадоха жалба до Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на ЦИК партиите да имат едни и същи номера в бюлетините за цялата страна на предстоящите местни избори.

Сред мотивите на социалистите са посочени нарушения на изборното законодателство и установената традиция на изборния процес у нас, както и привилегироването на едни политически сили за сметка на други.

"Изборните правила у нас предполагат партиите да се съревновават при равни условия в предизборната кампания – принцип, който също се нарушава с решението на ЦИК. То поставя местните коалиции и инициативни комитети в неизгодно положение спрямо големите политически партии. Това не засяга кампанията на БСП като водеща политическа сила, но удря по върховенството на закона и подкопава устоите на правовата държава", смятат от левицата.

Според говорителя на БСП Атанас Мерджанов управляващата коалиция не зачита закона, защото предлага жребият за номерата на партиите да бъде теглен от ЦИК, въпреки че има изричен текст в изборния кодекс противно на това.

"Крещящо реагираме на този случай, не за да се заяждаме, а за да покажем, че те не се съобразяват с правилата на играта и действат в последния момент“, заяви по-рано днес Мерджанов в Бургас.

Според него, ако все още съществува някакъв ред, то това решение би трябвало да падне. От БСП обясниха, че иначе ще се убедят, че ЦИК служи на управляващите.

В края на миналата седмица от Реформаторския блок (РБ) също заявиха, че смятат да внесат жалба срещу решението на ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!