Дянков: Следващото правителство трябва да каже: Извинете, избиратели, сега ще ви вдигнем данъците

Подкрепям новия проект на Кирил Петков и Асен Василев, но няма да съм част от него, заяви бившият финансов министър

OFFNews 12 септември 2021 в 08:35 10471 3

Снимка Архив

Актуализация на бюджета беше необхидима, защото социалните разходи тръгнаха нагоре. Решението е финансовия министър беше правилно, но като нямаш зад гърба си партия, става това, което стана - всеки с предложенията си и популизма. 

Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков по Нова тв. Популизмът тръгна с наддаването за пенсиите. Решението тръгна в странна посока - популисткото се прояви в увеличение на пенсиите от 25 декември, когато ще има ново правителство, обясни той.  

По думите му преизчисляването трябва да се прегласува при бюджета за следващата година. Ще се стигне или до вдигане на данъци или на социални осигуровки. Следващото правителство трябва да дойде и да каже: Извинете, избиратели, но сега трябва да ви повишим данъците". 

Следващото служебно правителство трябва започне разговорите за бюджет 2022 г. през октомври, когато още няма да има редовен кабинет. 

Ако не се стигне до нов бюджет за следващата година, се влиза в ситуация да се работи с парите за тази година, но с актуализирания бюджет - тогава ще се дават и 120 лв. добавки, и преизчеслени пенсии. Представете си колко ще се вдигнат данъците при това положение, подчерта бившият финансов министър. 

Според него регионалният министър Комитова и служебното правителство е трябвало да избере да се дадат пари за разплащането с инфраструктурните проекти, а след това да вдига пенсиите. 

Служебното правителство тръгна като дясно, после зави наляво, сега се позиционира в центъра, което може би е правилно, каза още Дянков. 

Гледам положително на идеята да се направи нов политически проект от министрите Кирил Петков и Асен Василев. Аз съм бил вече в политиката и съм свързан с нея в миналото, не мога да бъда част от такъв нов проект, категоричен бе Симеон Дянков. Поне засега не, допълни той. 

Ако е център дясно тази формация, може да си партнира с ДБ и ГЕРБ, ако е в ляво - с БСП и формацията на Мая Манолова. ГЕРБ също си преосмислят грешките, затова смятам, че могат да бъдат партньор с опита си в управлението. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови