Дянков: Лукарски е за смяна, след Брекзит ЕС ще остави България да се оправя сама

OFFNews 03 юли 2016 в 09:46 10963 12

Снимка БГНЕС архив

Темите за сигурността, правосъдието и енергийния съюз в цяла Източна Европа ще останат на заден план в дневния ред на ЕС след Брекзит. Нашата страна ще трябва сама да се справя с някои от сериозните си проблеми.

Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков по бТВ. Европейските политици ще мислят как да смекчат удара от брекзит, как да убедят Великобритания по някакъв начин по-меко да излезе от ЕС, как да не излязат и други държави”, допълни той.

Дянков беше категоричен, че случилото се след британския референдум носи само тежести за страната ни, а и за ЕС като цяло. „Това беше напълно неочаквано, до самия край европейските лидери не бяха особено активни в полемиката около Брекзит и някак си се надяваха, че тази буря ще ги отмине. Сега, когато това е факт, виждаме липса на лидерство от европейските институции”, посочи ексминистърът.

По думите му евентуалното излизане на Обединеното кралство от общността ще забави значително интеграцията на политическо и икономическо равнище (и влизането на нови държави в еврозоната), но освен това и ще блокира за години напред важни общоевропейски политики като работата по общия енергиен съюз. „Това е голям удар върху България, предвид геополитическата ни ориентация, предвид миналите ни доста неуспешни опити сами да се справяме с енергийната си политика”, отбеляза Дянков. 

Той определи резултата от арбитража за „Белене” като „по-скоро благоприятна новина” заради голямата разлика между отсъденото за плащане от страната ни и големия първоначален иск на „Атомстройекспорт”. Според него оборудването за Втора атомна трябва да бъде продадено и този „неефективен, ярко корупционен проект” да остане в миналото.

По думите му в момента правителството изглежда стабилно, но не се виждат ясни икономически и регионални политики – а брекзит е показал какви тежки последици може да има изоставането на Севера от Юга. 

Дянков каза, че би поискал смяната на икономическия министър Божидар Лукарски: „Смятам, че имаме достатъчно добри икономисти и в парламента в този момент, които биха могли много по-дейно да се заемат с икономическата политика”. Според него учителските заплати трябва да се вдигнат, но разговорът, започнат от вицепремиера Меглена Кунева пред хиляди преподаватели, е трябвало да изчака за началото на бюджетната процедура наесен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8359

13

ОФчар

03.07 2016 в 23:54

Тоя не изнасяше ли "лекции" някъде на североизток?
Шимел, да го д*ухаш :D

12738

12

Mr Hivaga

03.07 2016 в 23:38

Дянков – изявлението му е от 12 септември 2012 година:
„Ние сме показали, че не се плашим от руснаците, нито от определени компании, нито от енергийни гиганти. Ако трябва, пак ще ги пляскаме“. Така коментира вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков исканата от „Атомстройекспорт“ неустойка от 1 млрд. евро.
Той определи тези искания като смешни и посочи, че руската компания е губила доста дела в Европа.
„Ще загубят още едно, ако тръгнат да се борят с нас. Добре сме подготвени, моят екип работи заедно с този на министър Делян Добрев, просто нямат шанс“, каза вицепремиерът.

И какво стана май ще ги пляскаме с пачки руснаците, но Дянков има наглостта да говори за големия успех :).

12884

11

Nimart

03.07 2016 в 15:15

Кой иска да въведем рубла, а не евро?

26179

10

ELPIDA

03.07 2016 в 13:36

Лаик съм в областта и на икономиката, и на политиката.Наивно е обаче,поне за мен,да повярвам, че след BREXIT няма да има сеизмични трусове по високата степен на Рихтер в политическо,финансово и др.отношения,първо сред западноевропейските страни.Съвсем естествено e,армадата от български проблеми да ne бъде приоритет за решаване от великите сили и ще последва забавяне.Колкото и неприятен човек да е Дянков,мисля,че в случая е прав.
Лошото е,че България отново чака западноевропейските лидери да бъдат ветропоказателите.
Защото самите ние страдаме от дефицит на лидери high class.

20374

5

Стринка Минка

03.07 2016 в 11:24

Пепел ти на езика, да си беше мълчал. Току що даде още една идея на Цецу.

77927

4

El Commandante

03.07 2016 в 11:16

Има и по-страшно приятели, представете си ръководство на България: Президент Плевнелиев, министър председател Дянков.....ку кууу ЛУД-НИ-ЦА!!