Дянков: Ако хората те обичат, значи си лош министър

Последна промяна на 23 декември 2013 в 11:10 4211 12

Симеон Дянков
Симеон Дянков

„Хората почти винаги са недоволни от реформите. Когато се въведат реформи, те винаги се възприемат трудно. Никъде по света не обичат реформаторите. Ако в дадена страна хората обичат финансовия си министър, значи той е лош министър. На български го наричаме популист“.

 

Това казва в интервю за „Комсомолская Правда“ бившият финансов министър и настоящ ректор на Руската икономическа школа Симеон Дянков.

Пред изданието той коментира, че за пръв път в историята на България при правителството на Бойко Борисов финансовият министър е бил и вицепремиер.

„Това беше необходимо. Когато дойдохме на власт, точно бе настъпила финансовата криза в Америка, а след това през Исландия, Ирландия и Гърция, тя дойде и в Европа. Имахме голям бюджетен дефицит. Наложи се веднага да въведем строги икономии“, разказва Дянков.

Като пример за драстичните си мерки той посочва, че още с идването си е накарал всички ведомства да върнат в хазната 15% от заделените им от бюджета разходи.

Като постижения, с които се гордее, Дянков посочи раздвижването на инфраструктурните проекти в България и стабилизирането на икономиката.

Ексминистърът сподели опасенията си, че в най-скоро време светът ще бъде залят от втора вълна на икономическа криза. По думите му най-засегнати ще бъдат страните, които са силно зависими от международните банкови заеми. Пример за такива държави според Дянков са Индия, Бразилия, Южна Африка.

Симеон Дянков е категоричен, че политиката вече не го вълнува. Пред „Комсомолская правда“ той коментира, че още в началото на мандата си е бил подготвен, че след края на управлението си ще напусне страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.12 2013 в 20:54

Обичам те Дянков.

25.12 2013 в 11:17

О, да, в скандинавските страни като като си обичат министрите, значи се справят зле. А тук да сме доволни, че министърът иска ни "понакаже". Аман от "мъдрости".

24.12 2013 в 18:28

Цяла България разбраха кои какви са Симеон Дянков и Цветанов!
По време на"могъщото"управление на ГЕРБ хайдуците безнаказано ограбваха България,богатите станаха по-богати,а обикновените хорица,особено пенсионерите потънаха в мизерия!
Каквото и да каже Борисов вятъра ще го отвее в някои прашен ъгъл на историята!Както между впрочем отвя и този който го издигна-негово величество 800дни!

24.12 2013 в 13:10

Той не е виновен: недоузрял мъж без социална интелигентност = bookkeeper
Виновен е Борисов, че направи този некадърник, министър.
Той "разбра" Талантите му, но беше вече късно, както за него така и за ГЕРБ

24.12 2013 в 13:08

Той не е виновен: недоузрял мъж без социална интелигентност = bookkeeper.
Виновен е Борисов, че направи този некадърник, министър.
Той "разбра" Талантите му, но беше вече късно, както за него така и за ГЕРБ

24.12 2013 в 13:03

"Руската икономическа школа",на чиято Ректор е този фейс,никога и изобщо не е руска.Тази "образователна"креатура,е изцяло финансирана и обособена от на Дянков,светая светих,Световната Банка,чийто дълбоко убеден фен е той.Неговият американски тъст,е наистина един профи,съветник по финансовите въпроси на трима Президенти.Учудвам се,след всичките гафове на Дянков-Албания,Грузия,България и чисто в личен аспект/с началничката на"кабинета му"/,защо и как,американецът още го издържа,подържа и пробутва.Дянков,ти си един рядък пропадняк,крадец и бездарник,слуга без морал и чест,на една силно компрометирана институция.

24.12 2013 в 12:10

ааааа, любовницата му и приближените му с по 10 000 лв заплата и милиони бонуси много го обичаха

24.12 2013 в 12:07

Този човек трябваше отдавна да е в затвора

23.12 2013 в 23:34

Тоа лудия няма ли да се скрие веднъж завинаги от погледите ни

23.12 2013 в 19:16

Браво бе, Дянков! Ти го плюеш, то вика - дъжд вали:) Е на това му казват дебелоочие.
А пък злоупотребата с думата "реформа" е точно от тия неща, които хората не могат да ти простят.