Дянков: Ако хората те обичат, значи си лош министър

Владимир Йончев 23 декември 2013 в 11:10 4812 12

Симеон Дянков
Симеон Дянков

„Хората почти винаги са недоволни от реформите. Когато се въведат реформи, те винаги се възприемат трудно. Никъде по света не обичат реформаторите. Ако в дадена страна хората обичат финансовия си министър, значи той е лош министър. На български го наричаме популист“.

 

Това казва в интервю за „Комсомолская Правда“ бившият финансов министър и настоящ ректор на Руската икономическа школа Симеон Дянков.

Пред изданието той коментира, че за пръв път в историята на България при правителството на Бойко Борисов финансовият министър е бил и вицепремиер.

„Това беше необходимо. Когато дойдохме на власт, точно бе настъпила финансовата криза в Америка, а след това през Исландия, Ирландия и Гърция, тя дойде и в Европа. Имахме голям бюджетен дефицит. Наложи се веднага да въведем строги икономии“, разказва Дянков.

Като пример за драстичните си мерки той посочва, че още с идването си е накарал всички ведомства да върнат в хазната 15% от заделените им от бюджета разходи.

Като постижения, с които се гордее, Дянков посочи раздвижването на инфраструктурните проекти в България и стабилизирането на икономиката.

Ексминистърът сподели опасенията си, че в най-скоро време светът ще бъде залят от втора вълна на икономическа криза. По думите му най-засегнати ще бъдат страните, които са силно зависими от международните банкови заеми. Пример за такива държави според Дянков са Индия, Бразилия, Южна Африка.

Симеон Дянков е категоричен, че политиката вече не го вълнува. Пред „Комсомолская правда“ той коментира, че още в началото на мандата си е бил подготвен, че след края на управлението си ще напусне страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!