Десислава Танева: България също иска увеличение на бюджета на хоризонталната мярка COVID-19 с повече от 1%

OFFNews 13 май 2020 в 22:39 2601 0

Снимка МЗХГ

България също иска увеличение на бюджета на хоризонталната мярка COVID-19 с повече от 1%, като подкрепя предложението на други страни членки.

Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на видеоконферентна среща на ресорните министрите на ЕК днес.

Тя допълни, че чрез извънредната мярка страната ни може да подкрепи най-пострадалите в земеделския сектор след приключване на реколтната година. Танева подчерта, че към момента в България се прилагат мерки за стимулиране на преработвателните предприятия за изкупуване на вече реколтиращата се земеделска продукция. По думите й страната ни е готова да предложи два обективни критерия за програмирането на мярка COVID-19.

Ресорният министър благодари на ЕК за всички предприети мерки и бързи действия, включително и за успешното приключване и одобрение на шестата нотификация на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. "Всяка страна членка има едни и същи проблеми, но различни възможности за тяхното решаване", каза още тя.

Българският министър заяви, че България подкрепя предложението за допълнителна подкрепа в секторите "животновъдство" и "мляко". Тя предложи допълнителни мерки за подкрепа директно на производители в сектор "плодове и зеленчуци". Министърът подчерта, че в лозаро-винарския сектор също имаме намерения и готовност да предоставим средства.

По отношение на сектор "рибарство и аквакултури" Танева изказа благодарност към ЕК относно предложенията на България да се подпомогнат операторите в сектора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови