Депутатите заговориха за промяна в здравната система

Консенсус в парламента по темата за реекспорта на лекарства и мораториума за нови болници

OFFNews 07 декември 2017 в 12:38 5834 0

Промени в здравната система са нужни и трябва да бъдат направени възможно най-скоро - около това се обединиха парламентарните групи, като тази тема бе най-широко дискутирана от депутатите в кулоарите в днешния кратък пленарен ден, продължил едва два часа.

Първи темата повдигнаха от БСП, които напомниха за своето искане да бъде наложен мораториум за откриване на нови частни болници. Червените настояват също държавните и общински болници да бъдат пререгистрирани в лечебни заведения по съответния закон.

"Последните месеци многократно заявявахме, че моделът на здравеопазването не може да продължава по този начин. Колкото и да се увеличава бюджетът на НЗОК, парите изтичат, а резултатът не е подобряване на здравната услуга за хората. Това се потвърждава от констатацията на прокуратурата. Задължително е за нас смяна на модела на българското здравеопазване , но това няма как да стане без общо съгласие - политическо и обществено. Не може всеки управляващ да прави експерименти в здравеопазването, а следващата политическа сила да отменя и за да започва отначало. Това не е продуктивно за системата", каза лидерът на левицата Корнелия Нинова.

"БСП за България" поиска още ново и обективно ценообразуване на клиничните пътеки в новия рамков договор.

Минути след изявлението на БСП от ВОЛЯ казаха, че действително трябва да се вземат спешни мерки в сферата на здравеопазването. Те ще поискат веднага след празниците да се премахне монополът на НЗОК. "Воля" ще настоява и за създаване на единен регистър на заболяванията в България, за да може здравеопазването да разполага със статистика и на база на нея да се вземат управленски решения, каза в парламента депутатът Пламен Христов.

ДПС също коментираха темата. Бившият социален министър и настоящ депутат от движението Хасан Адемов заяви, че е нужен консенсус, при това надпартиен, за това какъв трябва да е моделът за развитието на здравеопазването.

Според него обаче, за да се изпълни идеята на БСП за пререгистрация на болниците от търговски дружества в лечебни заведения, по закон те първо ще трябва да обявят фалит.

"Ограничаването на стопанската инициатива не е решение на проблема", каза Адемов и допълни:

"От ДПС многократно сме заявявали, че пазарът сам трябва да реши този проблем, а не парламентът с някакъв административен акт."

Относно НЗОК, Адемов посочи, че за него именно съществуването само на един финансов орган е проблем и е време за демонополизация на Касата - идея на ДПС от години.

От групата на Обединени патриоти в парламента казаха, че идеята на БСП за пререгистрацията на болниците "има резон", но и някои нелогични моменти.

"Да прелицензираме болници, а да не ги закриваме? Тогава защо да ги прелицензираме?", попита риторично депутатът Калин Поповски от ОП.

Той изрази мнение, че броят на болниците у нас е прекалено голям за населението, което имаме.

"В болници в градове с 10 хил. граждани медицина не се прави. Там се изписват пътеки на здрави хора, за да съществуват тези заведения. Холандия на 10 млн. население има 100 болници, ние на 7 млн. човека имаме 350", каза Поповски.

ГЕРБ последни коментираха в парламента здравните теми, като шефката на здравната комисия Даниела Дариткова обяви предложението на левицата за противоконституционно.

„Учудвам се на отношението на колегите, които не подкрепиха идеята за следващата година да не се финансират новите
дейности. В никакъв случай не разделяме видовете собственост. Решихме следващата година, за да се прецизира националната здравна карта, да може 1 година касата да не финансира такива структури“, коментира тя.

Във връзка с предложенията на БСП за криминализиране на реекспорта на лекарства и пререгистриране на болниците от търговски дружества в лечебни заведения Даниела Дариткова заяви: „Нямаме нужда от поредния опит за политическа употреба на проблемите в здравеопазването, които така или иначе са безспорни“.

Дариткова смята, че първо трябва да се видят елементите на предложението на БСП. "Винаги съм се въздържала от квалификации, но преди няколко дни Корнелия Нинова смело излъга, че в Закона за бюджета на НЗОК и на държавата те били предложили вече да отпадне функционирането на лечебните заведения за болнична помощ като търговски дружества. Такова предложения нямаше и това може да бъде проверено“, обясни д-р Дариткова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови