Депутатите внезапно прекратиха концесията на ''Лукойл'' в Росенец - по идея на ДПС

Ще изнасяме нефт само за Украйна и за трети страни извън ЕС, реши парламентът

Ружа Райчева 13 януари 2023 в 14:49 12048 3

Снимка Wikimapia

Парламентът прие предложението на ДПС за прекратяване на концесията на "Лукойл" за пристанищния терминал Росенец, през който влиза руският петрол в България.

При гласуването на редакционната поправка от 177 гласували народни представители "за" бяха 109, "против" - 27, а 41 се въздържаха. Въздържали се гласуваха от групите на "Продължаваме промяната" и БСП, "Възраждане" гласуваха "против", а групите на ГЕРБ, "Демократична България", "Български възход", четирима от ПП и Явор Божанков подкрепиха предложението на ДПС. 

Народното събрание окончателно забрани износа на нефт и нефтопродукти с руски произход от България, освен за Украйна и страни извън ЕС. С приемането на законопроекта, внесен от ДПС, се въвежда акцизно облагане на продуктите на "Лукойл Нефтохим" в Бургас. Приходите от акцизите ще отиват за компенсации на бизнеса заради високите цени на електроенергията.

Сред продуктите, които ще можем да изнасяме за Украйна и трети страни извън ЕС, при това само до определено количество обеми, са: газьол, леки масла и препарати, минерален терпентин, авиационен бензин за двигатели, бензин за двигатели, керосин за реактивни двигатели, керосин, тежки масла, нефтени масла и тежки горива.

Законопроектът е свързан с дерогацията на ембаргото за вноса на руски петрол, договорена от бившия финансов министър Асен Василев. Ембаргото над вноса на руски петрол в държавите членки на ЕС влезе в сила от 5 декември, но България получи отсрочка до края на 2024 г.

В края на миналата година Европейската комисия взе решение, че България няма да може да изнася нефтопродукти от руски петрол в ЕС или трети страни, включително ако е преработен. Ограниченията удрят по нефтената рафинерия в Бургас "Лукойл Нефтохим". От договарянето на дерогацията досега България свободно изнасяше нефтопродукти, въпреки наложените от ЕС санкции върху износа на руски горива. Новите санкции правят тази практика невъзможна.

Лице, което декларира непълни, неточни или неверни данни се наказва с имуществена санкция в размер от 5000 до 10 000 лв., освен ако деянието не съставлява престъпление. Актовете за установяване на административни нарушения се съставят от митническите органи или от органите на НАП, а наказателните постановления се издават от директора на Агенция “Митници” или изпълнителния директор на НАП.

Внезапно прекратяване на концесията на "Лукойл" за терминала в Росенец

Вчера по време на заседанието на Комисията по финанси Петър Чобанов (ДПС) предложи да се прекрати концесията на пристанище "Росенец", но идеята му не бе приета. Наскоро Министерският съвет удължи концесията на пристанището с 24 години. Зам.-финансовият министър Людмила Петкова посочи, че европейският регламент за санкциите спрямо Русия не изисква отнемане на концесии.

Въпреки че предложението на Петър Чобанов беше отхвърлено в комисията, днес той отново направи редакционното предложение в пленарната зала.

Чобанов обясни, че парламентът може като законодателен орган да зададе рамките, в които да се движи изпълнителната власт. Идеята на ДПС е дерогацията да не се прилага, а да бъде прекратена концесията. Депутатът от ДПС е на мнение, че концесията на "Лукойл" е трябвало да бъде прекратена незабавно под действието на регламента за санкциите.

"Ние като Народно събрание, без да изменяме по същество Закона за концесиите, просто вкарваме и в него нормите на регламента, за да сме сигурни, че те ще бъдат спазвани и предлагаме концесията да бъде прекратена, действията по опериране на пристанището да се поемат от държавата и този, който ползва това пристанище да внася съответните такси", обясни той.

На опасенията на "Възраждане", че така България ще изгуби единственото си нефтено пристанище, Чобанов отговори: "Пристанище има и ще продължава да има. Пристанището си е там, физически съществува. То ще си е такова, каквото е в момента, просто концесионната такса ще бъде заменена с таксата за заплащане на услугата", каза той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

2

dolivo

13.01 2023 в 18:00

чудесно решение, браво на Чобанов за аргументацията

единствено представянето от ДПС е съмнително, но това ще се чопли защо по-нататък

Интересно ДБ и ПП отдавна го искаха това, нямаше подкрепа

Войната едно хубаво нещо за България доведе, премахване на тази 24 годишна концесия

Сега и очаквам да влязат и наши охранители и митничари, вместо сичко по старому

-5840

1

е то Окрайна е страна извън ЕС, както и Русия, ако някой е забравил. Продължават да ни вкачат против Русия, вместо да запазим неутралитет.