Депутатите си запазиха високите заплати

Парите в плик обаче ще се превеждат по банков път

OFFNews 03 август 2021 в 16:59 6211 0

Депутатите от временната комисия за изработване на проекта за правилник за дейността на Народното събрание решиха да не намаляват заплатите си, защото трябвало да се проведе по-широк дебат по темата.

Предложението за рязък спад във възнагражденията бе внесено от шефа на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме" Мая Манолова и трябваше да се установи на 1570 лв. месечно, вместо досегашните 4728 лв.

Всички присъстващи на заседанието народни представители обаче се въздържаха при гласуването и така остава старото положение. 

"Разбирам желанието на г-жа Манолова да се намалят заплатите на депутатите. Заплащането се движи от
три минимални заплати нагоре навсякъде в ЕС. Навсякъде има и различни бонуси към заплатите, даже
някъде имат обезщетение, за да се върнат към начина си на живот, след като изтече мандатът. Не знам
дали г-жа Манолова изобщо знае как се образуват заплатите в държавната администрация. 1500 лв. е заплатата на обикновения експерт във всяка една администрация", каза шефът на парламента Ива Митева.

Митева допълни, че има решение заплатите на премиера и министрите да се обвързват с тези на депутати и председателя на НС, което ще рефлектира дори върху възнагражденията на експертите. Това според нея означавало, че един експерт ще взема 100-200 лв., което е пълен популизъм. Днес се обадили двама души да питат дали трикратното намаление ще бъде прието, за да си подадат оставките.

Все пак бе гласувано предложението в специален регистър народните представители да отразяват колко са получили от парите в плик, които са 2/3 от депутатската заплата и се дават, за да може от тях да се плаща на сътрудници, за помещения и други партийни дейности. Тези пари ще се превеждат по банков път.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови