Ексклузивно Ива Митева от Има такъв народ е новият председател на парламента (допълнена)

Депутатите решават за полицейски правомощия на армията и прането на пари

OFFNews Последна промяна на 16 май 2019 в 07:56 1186 0

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Депутатите ще обсъдят на второ четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари. Парламентът трябва да реши и дали да се предоставят допълнителни полицейски правомощия на армията. 

Депутатите ще разискват възможността армията да може да оказва помощ на държавните органи в противодействието на заплахи с особено висока степен на обществена опасност за населението. Промените в закона за отбраната и въоръжените сили предвиждат още при наличие на обективна невъзможност за осигуряване на безплатна храна и ободряващи напитки по време на занятия, учения, тренировки и лагери, на военнослужещите да се изплаща левовата им равностойност.

С измененията в закона за мерките срещу изпирането на пари дружествата, които трябва да изпратят за одобрение в ДАНС своите планове за обучение на служителите по разпознаване на съмнителни операции или сделки във връзка с прилагането на закона, ще имат 6-месечен срок от публикуването в сайта на ДАНС на националната оценка на риска, да идентифицират рисковете и да ги включат в своите правилници, без да са задължени да ги внасят в дирекцията „Финансово разузнаване“.

Декларация за действителни собственици на фирми по закона за мерките срещу изпирането на пари ще подават само онези, които не са вписани в регистър Булстат или в Търговския регистър, както и всички акционерни дружества, уточнява БНР. С промените отпада и задължението адвокатурата да докладва на ДАНС за всеки свой нов клиент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови