Депутатите промениха изискванията за кворум в общинските съвети

OFFNews 22 май 2018 в 16:47 3162 0

Депутатите промениха изискванията за кворум в общинските съвети. Това страна с приемането на второ четене на промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Народните представители записаха в закона какво точно значи "повече от половината" по отношение на кворума:

"Повече от половината от общия брой на съветниците е налице, когато броят на присъстващите на заседанието общински общински съветници е по-голям от останалата част от общия брой на съветниците".

Подобна промяна направиха и за това кога решенията на общинските съвети се считат за приети. В закона вече ще е записано, че това става с "мнозинство повече от половината от присъстващите съветници, когато броят на гласувалите „за“ е по-голям от останалата част от присъстващите на заседанието съветници".

Досега в закона за местното самоуправление беше записано само, че има кворум, ако присъстват повече от половината общински съветници, а решенията им са приети - ако за тях са гласували повече от половината от присъстващите.

Промяната беше предложена от депутати от всички парламентарни групи по настояване на общините. Един от мотивите на вносителите е, че досега се е стигало до отмяна на решения, защото съдът трябва да реши как да тълкува понятието "повече от половината", когато общинските съветници са нечетен брой. 

В доклада към законопроекта е даден пример, че съд е приел, че при общински съвет от 11 души половината съветници са 5,5 и е необходим още един глас, което прави 6,5. При закръгляне съдът е решил, че в този случай "повече от половината" от 11 гласа са 7.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови