Депутатите почетоха жертвите от Батак с минута мълчание

OFFNews 17 май 2017 в 09:21 3305 0

Снимка Велика България

С минута мълчание депутатите почетоха паметта на жертвите от Батак. Почетта беше отдадена по предложение на председателя на Народното събрание Димитър Главчев. 

"Пред тази трагедия няма безразличен българин. Жителите на Батак се включват в Априлското въстание, с което българският народ заявява пред света волята си да бъде свободен и равноправен с останалите европейски народи. Те се жертват в името на България. Днес целта на героите от страшната пролет на 1876-та година е изпълнена – България е свободна. Тя е част от обединена Европа. За това сме длъжни да следваме неотклонно тази посока с достойнството и самочувствието на техни наследници”, заяви председателят на парламента Димитър Главчев.

След тези думи депутатите се изправиха на крака, сведоха глави и почетоха с мълчание паметта на жертвите и героите в Батак и Априлското въстание.

Тържествата в Батак по повод загиналите в най-голямото клане в българската история продължават и в Батак. Там днес ще бъде извършена Божествена света Литургия в храм „Света Неделя“. На площад "Освобождение" в града ще има концертната програма.

Исторически музей Батак ще отвори врати за всички, които искат да разгледат експозициите в една нощ. От 17.30 часа до 00.00 часа на 20 май 2017 година, музеят ще работи при отворени врати и безплатно посещение със специална програма, посветена на 141 години „Априлска епопея – Батак“.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови