Митинг в памет на избитите българи в Батак

OFFNews 15 май 2016 в 06:42 4754 0

Авто-мото шествие се организира днес в памет на избитите българи в Батак. Възпоменателен митинг ще има пред храм "Св. Александър Невски" от 9 часа. 

Походът на колела до Батак цели да припомни "геноцида над българите през турското робство и безсмъртния подвиг на бунта през 1876 г.", пишат организаторите на страницата на събитието във фейсбук. 

През април 2011 г. в катедралния храм “Свети Александър Невски” бяха канонизирани новомъчениците от Батак и Ново село, убити по време на Априлското въстание. Близо 2000 души присъстваха на тричасовата литургия в столицата, която беше отслужена покойния патриах Максим. Над 600 потомци на канонизираните мъченици се поклониха пред осветените икони. От Батак, за канонизацията на жертвите от кланетата от 1876 година, в столицата пристигнаха над 300 души. 

Днес се въвежда следната промяна в организацията на движение по маршрута: от пл. „Св. Александър Невски", по ул. „Оборище", наляво по бул. „Васил Левски", наляво по бул. „Кн. Ал. Дондуков", пл. „Независимост", надясно по бул. „Кн. Мария Луиза", наляво по бул. „Сливница", наляво по ул. „Опълченска", наляво по бул. „Александър Стамболийски", наляво по пл. „Света Неделя", надясно по бул. „Цар Освободител", бул. „Цариградско шосе" посока гр. Батак. От 08.00 до 10.00 часа на 15.05.2016 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на северозападната дъга на пл. „Св. Александър Невски" между ул. „Оборище" и ул. „11-ти август", съобщи Столична община. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!