Депутатите отложиха клетвата на Манолова като омбудсман

Пак проблеми с кворума в парламента

Ивайло Анев 07 октомври 2015 в 10:05 3075 6

Снимка БГНЕС

Депутатът от БСП Мая Манолова.

Народните представители отново не успяха да съберат кворум при първата регистрация.

В залата имаше 111 от нужните 121 депутати. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обяви, че ще има повторен опит за регистрация в 9:15, при който депутатите не успяха да съберат кворум. 15 минути по-късно обаче кворум все пак имаше, след като 124 народни представители се регистрираха.

Пред вече събраното мнозинство депутати, Цачева обяви, че планираният за днес блиц контрол с премиера Бойко Борисов и неговите заместници няма да се проведе, поради ангажименти. От опозицията веднага реагираха, като обявиха, че това е опит за прикриване на Борисов.

„Ние настояваме контролът да се проведе, за да може премиерът да говори за обстановката в страната и Европа“, категоричен беше Чавдар Георгиев от БСП. Според председателят на парламента това няма как да се случи, затова депутатите преминаха към гласуване на седмичната си програма.

По правилник всяка първа сряда на месеца опозицията има право да предлага точки за програмата, по която ще работи Народното събрание и БСП предложиха да се разгледа отмяната на санкциите срещу Русия и днес депутатите ще се занимават приоритетно с това.

Клетвата на Мая Манолова като омбудсман и изборът на конституционен съдия от квотата на парламента останаха за четвъртък.

Предвидено е на първо четене да бъдат обсъдени и промени в Закона за убежището и бежанците, в Закона за насърчаване на заетостта, в Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси, в Закона за гражданското въздухоплаване, в Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника. Редовният седмичен парламентарен контрол ще бъде в петък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови