Депутатите от ГЕРБ ще даряват една трета от повишените си заплати

OFFNews Последна промяна на 02 април 2020 в 19:42 5500 0

Снимка Александра Маркарян

“Народните представители от ГЕРБ ще даряват 1/3 от заплатите си за борба с коронавируса и за ограничаване на социално-икономическите щети”. Това съобщи пресцентърът на управляващата партия.

От вчера основните заплати на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца. Сумата не включва класа за прослужено време, която за тях е 1 на сто, което означава, че 20 години стаж вдигат парите им с още 20% (849, 60 лева), а участие в една парламентарна комисия носи бонус от 5 процента в депутатския портфейл (212,40 лева).

Заплатите на народните представители се изчисляват по данните на НСИ за работните заплати в страната. Те възлизат на три средни работни за последен месец на тримесечие в обществения сектор. 

Даренията ще отиват в избирателните райони на всеки депутат и “ще бъдат насочени както за ограничаване на разпространението на коронавируса, така и за намаляване на социално-икономическите щети вследствие на кризата”.

От ГЕРБ призоваваха народните представители от останалите парламентарно представени партии да последват примера им и също да се включат в кампанията по даряване на средства за борба с вируса.

“Ние вярваме, че в такива тежки моменти народните избраници трябва да дадат личен пример и да загърбят своите политически предпочитания и конфликти. Само ако сме единни можем да изпратим силен сигнал към българските граждани за нуждата от солидарност и отговорност в тези дни на изпитание. Редица лечебни заведения, хора в затруднено положение и граждани, борещи се на първа линия срещу заразата, днес имат нужда от нашата помощ. Последвайте нашия пример и нека да докажем, че заслужаваме доверието на хората”, пише в прессъобщението на управляващата партия.

От там напомниха, че за седмица партия ГЕРБ е дарила 200 000 лв. за борба с COVID-19. Половината от тях са събрани от заплатите на депутатите, а половината от субсидията, която се дава от държавата по нареждане на Бойко Борисов.

Зa час и половина от пресцентъра изпратиха 6 съобщения за дарения от различни депутати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X