Депутатите гласуват утре оставките на тримата министри (обновена)

OFFNews 12 септември 2018 в 10:08 2421 0

Оставките на министрите Нанков, Радев и Московски ще бъдат подложени на гласуване в Народното събрание утре.

В началото на днешния парламентарен ден актът на Министерския съвет за освобождаването на тримата министри все още не беше внесен в деловодството на парламента. В 10 часа обаче той е постъпил, обяви зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов. 

Освобождаването на Нанков, Радев и Московски ще бъде обсъдено и гласувано след ветото на президента върху промените в Административнопроцесуалния кодеск (АПК), а след оставките на министрите депутатите ще разгледат на второ четене изменение в Закона за движение по пътищата, което предвижда въвеждането на колани и видеорегистратори в автобусите.

По-рано днес социалистът Драгомир Стойнев поиска да разбере защо оставките на министрите на транспорта, на регионалното развитие и на вътрешните работи не са част от програмата за работа на парламента за тази седмица. От БСП дори заподозряха, че управляващите са се разколебали дали да правят рокадите във властта. 

"Колко Коалиционни съвети трябва да се проведат, за да стане ясно дали ще има промени в Министерски съвет или не?", попита депутатът БСП. Той се обърна към мнозинството и ги предупреди, че няма да избягат от дебата по темата. 

Социалистът призова точката да бъде добавена още днес, за да не се правят промени в седмичната програма всеки ден.  Председателят на парламента Цвета Караянчева отговори, че ако беше добавила точката без да е внесена, депутатите т БСП пак нямало да са доволни.  "Ако я бях включила предварително щяхте да питате защо го включвам без да има нищо внесено", коментира тя. 

След поредния коалиционен съвет в началото на тази седмица бяха обяви имената на заместниците на тримата министри, чиято оставка беше поискана от премиера Бойко Борисов заради трагедията на пътя край Своге. За вътрешен министър беше предложен досегашният главен секретар на МВР Младен Маринов. За Министерството на транспорта - досегашният зам.-министър на икономиката Александър Манолев. А за министър на регионалното развитие предложена беше Петя Аврамова - депутат от ГЕРБ, зам.-председател на комисията по регионална политика в парламента и бивш заместник-кмет на Враца.

Борисов поиска оставките на министрите Нанков, Радев и Московски предизвика напрежение в управляващата коалиция в последния ден на август. През първите дни на септември това предизвика напрежение в управляващата коалиция. Тогава от НФСБ и ВМРО се оплакаха, че смяната на министрите не е била обсъдена предварително с тях, което противоречи на коалиционното споразумение между ГЕРБ и "Обединените патриоти". От партията на Симеонов дори три дни умуваха дали да не напуснат коалицията заради това, че не са знаели предварително за промените. Единствено Сидеров обяви, че е доволен от решението на премиера за оставките.

В крайна сметка след няколко срещи управляващите обявиха, че проблемите са изгладени. НФСБ обявиха, че засега остават във властта, а Борисов обеща да вече да консултира предварително следващи рокади в кабинета, ако има такива. Въпреки това вицепремиерът Симеонов няколко пъти подчерта, че депутатите му ще гласуват против освобождаването на Нанков, Радев и Московски защото били професионалисти и смяната им не се налагала. От НФСБ обаче ще подкрепят заместниците на тримата министри при гласуването в пленарната зала. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !