Депутатите гласуват бюджет 2021 да действа до края на март

OFFNews 12 януари 2022 в 07:50 801 0

Парламентът ще гласува на първо четене днес удължаването до 31 март на действието на Закона за държавния бюджет. Така всички социални помощи и плащания към граждани и фирми по различни закони ще бъдат запазени в размерите от миналата година.

Ако пленарната зала гласува предложението на бюджетната комисия до края на март, минималната работна заплата ще остане непроменена - 650 лева месечно. Тя може да бъде увеличена на 710, но най вероятно от 1 април тази година.

Ще се запазят и размерите на минималните осигурителни доходи на максималния осигурителен доход, както и на различните осигурителни вноски, уточнява БНР. През първите три месеца на тази година министерства и агенции ще могат да поемат ангажименти за плащания и задължения, но не повече от 25 процента от определения през 2021 година годишен размер.

Допълнителните възнаграждения за хората на първа линия в борбата с пандемията за първите три месеца също се запазват на миналогодишните нива, както и бюджетните трансфери, а разходите на държавата през всеки един от първите три месеца на годината не може да надвишават една дванайсета част от разходите през миналата година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови