Депутатите дадоха 7-дневен ултиматум на МС да внесе законите по Плана за възстановяване

Ружа Райчева 26 октомври 2022 в 13:40 2455 0

Томислав Дончев, Десислава Атанасова и Даниел Митов в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Томислав Дончев, Десислава Атанасова и Даниел Митов в Народното събрание

Депутатите приеха проекторешение на ГЕРБ, което дава срок от седем дни на Министерския съвет да внесе в Народното събрание всички законопроекти, необходими за изпълнение и плащанията по План за възстановяване и устойчивост. 

Дебатите по проекторешението продължиха над четири часа, като редовно се налагаше председателят Вежди Рашидов да напомня на изказващите се да се придържат към темата.

В крайна сметка от 217 гласували народни представители, 173 бяха "за", 27 - "против", а 17 депутати гласуваха "въздържал се". Така проекторешението на ГЕРБ беше прието. Парламентарната група на "Възраждане" беше против, а по 8 депутати от "Продължаваме промяната" и 9 от "Демократична България" гласуваха "въздържал се".

Проекторешението на ГЕРБ е за подаване на искане за второ плащане към 31.12.2022 г. по Плана за възстановяване и устойчивост към Европейската комисия (ЕК). Също така според приетите текстове служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов трябва да внесе обхватен анализ на риска по Плана в двуседмичен срок, считано от днес.

Вносителите на проекторешението от ГЕРБ посочват, че през последната година България е навлязла в три кризи - политическа, икономическа и социална. В мотивите вносителите се аргументират, че макроикономическата ситуация у нас показва, че обедняваме с ускорени темпове, инфлационните процеси продължават, покупателната способност се срива, ценовата конкурентноспособност за бизнеса спада, инвестициите липсват и потреблението е под риск.

В мотивите на проекторешението пише, че предвидените 19 законодателни промени за получаването на второ плащане са само част от всички наложителни реформи и мерки. "След второто плащане има още 7 такива срещу 258 амбициозни цели, свързани с провеждане на реформи и изпълнение на инфраструктурни проекти", пише в мотивите.

Напрежението между законодателната и изпълнителната власт е осезаемо още от първите работни дни на новия парламент. Тази сутрин служебният премиер Гълъб Донев коментира с ирония преди началото на заседанието на кабинета, че министрите му са засипани с депутатски въпроси, и каза, че се надява с такъв устрем народните представители да се заемат и със законодателната си дейност.

Още в първия работен ден на новото НС пък ДБ внесе проект за решение за военна помощ за Украйна, в което постави съвсем кратки срокове за действия на кабинета в тази посока. Днешният „ултиматум“ на депутатите продължава тази линия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови