Президентът спасява Йордан Бакалов с вето на закона за военното разузнаване

Юлиан Христов Последна промяна на 07 октомври 2015 в 07:48 3626 4

Президентът спасява Йордан Бакалов с вето на закона за военното разузнаване

Президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето на закона за военното разузнаване и по този начин Йордан Бакалов ще запази поста си на директор на Служба "Военно информация".

В интервю за bTV началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева потвърди, че държавният глава ще наложи вето. Само преди два дни за това призоваха премиерът Бойко Борисов и депутати от Реформаторския блок. Борисов мотивира оставането на Бакалов с това, че самият той го е предложил за поста.

Според Захариева мотивите на Плевнелиев са, че е неразумно да се ограничава кръгът на лицата, които могат да заемат поста. 

С последните промени в закона и с подкрепата на депутати от ГЕРБ парламентът реши шефът на военното разузнаване да бъде действащ военен. Според президента обаче, в това няма логика, тъй като службата и преди е работила под ръководството на цивилно лице. "Досега е могло да е цивилно лице и службата е вървяла не лошо", коментира Захариева.

По думите ѝ президентът не налага вето заради "лицето Х", а заради принципната позиция, че не трябва да се стеснява кръгът от лица, които да оглавяват военните разведки. 

Това е единственият закон от пакета закони за националната сигурност, на които президентът ще наложи вето. Росен Плевнелиев отказа да върне скандалните текстове в закона за НСО, в които на държавните гардове се дават полицейски правомощия и употребяването на сила срещу бременни жени и малолетни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.10 2015 в 12:05

А защо не наложи вето на закона за народната просвета и финансирането на частните училища и детски градини

07.10 2015 в 11:06

След като миризливата пастърма Надка-Патка стана амбасадор в една от най важните за страната амбасади - в Турция - не виждам пречка и този главоч да стане ако ще и командир на Карловската Бригада, и началник на Оперативното Управление на Щаба на Армията и шеф на Военното Разузнаване, а и значка на парашутист да му дадат! Елена Тъп-тодорова в Америка - Надка-патка в Анкара - двата колоса на българскат дипломация -и помежду -им шеф на военното разузнаване - акордеонист-любител. Защо не??

07.10 2015 в 10:44

Австрия си има Кончита Вурст, а ние си имаме Росен!

07.10 2015 в 08:39

Само остана и чл. !-ви да си върнем и всичко ще си дойде на мястото!!!! Този недоучил иж. металург го "назначиха" за вътрешен министър....сега е на друга "хранилка".....А на всичко отгоре и преподава национална сигурност в НБУ...Що ли преди не е станал "пагонлия" като го влече????