Депутати питат Дончев готови ли сме за машинно гласуване на президентските избори

OFFNews 20 януари 2016 в 16:15 3213 1

Снимка OFFNews

Какъв е напредъкът за въвеждане на машинно гласуване на предстоящите президентски избори – в това число осигурени ли са достатъчно средствата и необходимите терминали и кога започва информационната кампания за него? Този въпрос към вицепремиера Томислав Дончев са внесли днес в деловодството на Народното събрание депутатите от Гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов.

Съгласно член 10 от преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс, на президентските избори през 2016 година във всички секции трябва да се проведе и машинно гласуване, паралелно с класическото. Въпреки това, месеци преди изборите, все още не е ясно в каква степен сме подготвени.

До момента бяха проведени няколко пилотни проекта, които бяха успешни, но с ограничен обхват. За успешното провеждане на машинно гласуване във всички секции обаче, очевидно е необходима сериозна и кадрова, и техническа обезпеченост, в това число и закупуване на съответните терминали за гласуване", посочват своите аргументи депутатите.

Според тях всичко това следва да се случи в достатъчно ранен срок, за да могат представители на изборната администрация, на първо място да се квалифицират в използването на тази техника и след това да организират публична кампания за популяризиране и подготовка на машинното гласуване сред гражданите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови