Депутати искат отмяна на такса "юрисконсулт"

OFFNews 19 декември 2016 в 12:05 6318 2

Снимка OFFNews

Промени между двете четения на Закона за правната помощ (ЗПП) предлагат решение на проблема с огромните допълнителни разноски за адвокатски хонорари на длъжниците по делата за парно и други мобилни и комунални услуги, когато търговците са представлявани от юрисконсулти.

Вносители на законодателната инициатива са народните представители Петър Славов и Мартин Димитров от гражданската квота на Реформаторския блок и Методи Андреев от ГЕРБ.

До предложените промените се стигна след редица сигнали, изпратени до депутатите, че еднолични търговци и юридически лица масово претендират за заплащане на адвокатски възнагражднения, когато всъщност са представлявани от юрисконсултите им. Според тях изкуствено се завишава задължението на осъдения със значителни суми, които не се заплащат за защитата, а остават в дружеството.

„На първо място, това е явно несправедливо, тъй като очевидно юрисконсултът като лице, работещо по трудов договор с работодателя си, получава месечно възнаграждение за това, което му се възлага да върши през целия месец, независимо от започването или приключването на едно конкретно дело през този период", пишат в мотивите си народните представители.

Внесените текстове предвиждат с промените в закона разходи за адвокатски възнаграждения да бъдат признавани, само когато се докаже, че ищец реално е заплатил на юрисконсулта си допълнително възнаграждение за конкретното дело.

„Когато дадено юридическо лице или едноличен търговец е представлявано от адвокат, от него се изисква да докаже и реалното заплащане (банково бордеро, касов бон или друг финансов документ) на претендираното в процеса възнаграждение. При сегашния ред по отношение на юрисконсултите такова изискване няма.

Така може да се стигне до парадокс, в който на юридическо лице или едноличен търговец се присъжда заплащането на разноски за възнаграждения, кавито не са били изплащани. Последното представлява неоснователно обогатяване на съответния търговец, отново за сметка на ответното лице.

Нещо повече - търговецът няма и задължение да докаже, че след присъждане на това възнаграждение за представлявалия го юрисконсулт, последният ще получи каквато и да било част от него", пишат още депутатите в своите мотиви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12021

2

bls

19.12 2016 в 18:05

Тия смешници така и не се научиха .. ся пак конституционния съд ще ги изпляска и толкова. Аман от такива типчета. И да се научат, че това не е "такса".
 
X

Подкастът на OFFNews