Депутати искат частично вето върху Закона за обществените поръчки

ОFFNews 05 февруари 2016 в 12:00 2991 2

Президентът Росен Плевнелиев.

Депутати от от всички парламентарни групи поискаха от президента Росен Плевнелиев да наложи частично вето на Закона върху обществените поръчки, който беше приет по-рано тази седмица.

Зад искането застанаха Мартин Димитров, Гроздан Караджов и Петър Славов от Гражданския съвет на Реформаторския блок, нечленуващият в група Георги Кадиев, Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт и Методи Андреев от ГЕРБ.

Депутатите са притеснени от запазването на функциите на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) като квази съдебна инстанция. Според тях правомощията на възложител на обществени поръчки да отменя собствени решения, да преценява субективно в редица ситуации на база лична преценка е недопустимо.

Народните представители са обезпокоени и от факта, че обществените поръчки за купуването на програмно време или осигуряването на предавания от доставчици на медийни услуги (радио и телевизионни канали) ще бъдат изключения след приемането на закона. "Това осигурява захранване с публични средства на медиите от модела КОЙ и води до узаконяването на медийното влияние от политиката и корпорациите", категорични са те.

По думите им има нужда от преразглеждане и на текстовете за допускане на лица и фирми, които имат нарушения и престъпления, до поръчки по преценка на възложителя. Според тях е недопустимо и възможността за устни уговорки при възлагане на обществени поръчки. "Няма яснота как тази комуникация ще се документира надеждно, така че да не води до даване на нерегламентирано предимство на един от участниците в процедурата", категорични са депутатите.

"Тези текстове дават сериозни основания за опасения, че новият закон в тези му части показва редица слабости и ще се превърне в своеобразен генератор на непрозрачни процедури, злоупотреби с публични средства и корупционни практики", добавят те, като са категорични, че с този закон за пореден път ще се запазят механизмите за злоупотреба с публични средства в полза на олигархични кръгове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!