Депутат: Правителството не разбра, че е нужна реформа на водния сектор, а не на ВиК

OFFNews 06 януари 2020 в 18:18 3066 0

Язовир

Снимка OFFNews

„10 години управляващите не правят нищо за реформа на водния сектор.” Това заяви депутатът от БСП Атанас Костадинов пред БНР в коментар за водната криза в Перник и предстоящата в други райони.

Той припомни, че в искането до главния прокурор се съдържат 3 точки – има ли образувани досъдебни производства във връзка с водната криза в Перник - ако има, срещу кои длъжностни лица са те и по кой член от НК, и трето – води ли се разследване по договора за ремонт на язовир „Студена” на стойност 32 млн. лева.

„Не разбрахме доводите на прокуратурата и на главния прокурор за това защо не се проведе такава среща по искане на Корнелия Нинова. Разбира се, те имат своето основание, но за нас там, където има силно изразен публичен интерес, политиката е призована да го откроява, дефинира и защитава”, коментира Костадинов. По думите му доводът, че се политизира един въпрос е валиден само за тези, които виждат в политиката лоша дума.

„Ситуацията с водната криза е толкова сложна и деликатна, че мога да я илюстрирам с един въпрос: Виновен ли е ръководителят на ВиК Перник за водните проблеми на Ловеч, Плевен, Шумен, Котел, за безводието във Въча? Очевидно не е. Има проблем с управлението на водите като цяло. Предизвикателствата, свързани с това, са огромни”, категоричен бе Костадинов.

Той подчерта, че България не изпълнява рамковата директива за водите и управляващите не подреждат, при управлението на водите, дейността си така, че да бъде осигурено на населението достатъчно вода за бита, индустрията, за екологичните нужди на природата, земеделие, напояване, хидроенергетика.

„Заменихме рамковата директива за водите с работа на парче. 85% от водите в язовирите, предназначени за питейни нужди, се използват за енергийни”, коментира още народният представител от левицата. Той допълни, че от БСП ще дадат още доводи за вота на недоверие по време на гласуването му.

Депутатът от БСП припомни още, че през 2013 г. Министерски съвет не е приел Националната програма за управление на водите и използването им. „Правителството на Борисов замени реформата на водния сектор с ВиК реформата. Това са две коренно различни неща, които са от различен ранг. ЕК искаше от нас реформа на водния сектор, а ние й дадохме реформа на ВиК сектора”, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови