Денков замина за Виена, за да убеждава австрийците да ни пуснат в Шенген

OFFNews 24 октомври 2023 в 12:23 729 0

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Николай Денков

Премиерът Николай Денков замина за Виена на еднодневно посещение, в рамките на което ще убеждава властите в Австрия да пуснат България в Шенген.

Пред журналисти тази сутрин той коментира, че не очаква официален отговор днес. В рамките на визитата той ще разговаря австрийския канцлер Карл Нехамер и ще даде интервюта за държавните медии. 

Към момента две държави - Австрия и Нидерландия, бойкотират България по пътя ѝ към безвизовата зона.

Премиерът обясни, че Нидерландия очаква положително становище на ЕК за напредъка на България по отношение на борбата с корупцията. Освен това се очаква да минат изборите в страната и през декември е възможна промяна в становището на Нидерландия.

За Австрия основният въпрос е миграцията. Според Денков  за австрийците е по-добре България и Румъния да бъдат в Шенген, тъй като външните граници ще са по-защитени и респективно броят на мигрантите ще намалее.

"Истинският проблем е, че в Австрия има висок брой мигранти. Той действително е проблемен за страната. Нашата информация е, че от тези мигранти процентът, който идва от България, е изключително нисък. Нашите оценки са за около 2%. Убедено мога да твърдя, че не сме проблем за Австрия по отношение на мигрантите", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки