Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Денков взе властта от Донев. Ротационният премиер изненадан от реакцията на президентството към кабинета

Моята благословия е - гърбина да ни е яка, заяви акад. Николай Денков

Ружа Райчева 06 юни 2023 в 17:39 5950 3

Николай Денков и Гълъб Донев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Николай Денков и Гълъб Донев

Служебният министър-председател Гълъб Донев предаде властта на акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната", който ще бъде първият ротационен премиер в кабинет "Денков - Габриел".

Донев каза, че се надява, че редовното правителство ще продължи да решава всички приоритетни задачи, пред които е изправена България. 

Той е убеден, че редовното правителство ще продължи с приемственост основните приоритети, които беше заложило служебното правителство. "Надявам се да не започвате от нулата", каза Гълъб Донев на бъдещите министри. 

На свой ред Николай Денков заяви, че няма нищо по-нормално от това парламентът да избере правителство и че не разбира защо това се е превърнало в проблем за "някои партии и институции" през последните дни: 

"Изненадан съм защо това може да бъде проблем за някои от партиите, но също и за някои институции, каквато беше за президентството. Моят призив е с избора на този нов кабинет да забравим за тези емоции, които дойдоха в повече и да забравим за негативизма и както се заклехме днес - да направим всичко възможно, за да предадем властта от старите към новите министри".

По-рано днес, преди да бъде гласуван редовният кабинет в Народното събрание, президентът Румен Радев обяви, че ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" са "измамили избиратели си".

Денков добави, че се надява тази страница на прекалени емоции да бъде затворена, така че министрите възможно най-скоро да започнат да работят "в интерес на българските граждани". 

"Моята благословия е - гърбина да ни е яка, това ни чака!", каза на финала Николай Денков. 

След церемонията служебните министри предават властта на новите във всяко министерство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

2

Анализи

06.06 2023 в 19:03

Президентът е като изваден от нафталина , говори като Работническо дело от 80-те. Очевидно и разбиранията и поведението му е таково. Служебното правителство не може да се похвали с никакви успехи, освен с още по-голямо затъване.

605

1

avitohol

06.06 2023 в 18:39

Истината е, че комуниста е взел властта от 2 години и граде като за световно. Дори и крадливите ГЕРБ поне правеха нещо некачествено. От както са правителствата на Радев 2 камъка един върху друг не са сложени някъде.
 
X

Да помогнем на украинските деца!