Денков пред западните посланици: Новият кабинет работи за политическа стабилност в България

OFFNews 22 юни 2023 в 20:35 2511 4

Снимка Министерски съвет

Министър-председателят Николай Денков проведе срещи с посланиците от ЕС и посланика на САЩ в София.

Новото редовно правителство работи за политическа стабилност в България, която да осигури добри условия за инвестиции и да повиши жизнения стандарт на хората. Това заяви премиерът акад. Николай Денков на срещи с посланиците на държавите от Европейския съюз и на САЩ днес. Именно липсата на стабилност през последните над две години е основна пречка за по-голяма активност както на европейския, така и на американския бизнес, стана ясно по време на разговорите.

Домакини на дискусията с ръководителите на европейските дипломатически представителства бяха министър-председателят и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Те представиха приоритетите на правителството, което пое държавата при ясно разписана законодателна програма и активно работи за изготвяне на конкретна управленска програма. Основните външнополитически теми за България са влизането в Шенген и в еврозоната, за пореден път подчертаха акад. Денков и Мария Габриел. „За да постигнем не само тези две цели, но и за да подобрим реално живота на българските граждани, е важно да има стабилен парламент, който да приеме необходимите закони“, каза премиерът. Той постави акцент върху работата за постигане на реално върховенство на закона в страната, което може да стане единствено чрез сериозна реформа на съдебната система.

България ще активизира усилията си, за да покрие критериите на САЩ за отпадане на визовия режим. Предстои правителството да определи национален координатор по тази тема. На среща с посланика на Съединените щати в нашата страна Кенет Мъртън премиерът акад. Николай Денков пое ангажимента лично да наблюдава този процес. Двамата се съгласиха, че програмите за научен и за студентски обмен – съответно Fulbright и Work&Travel, са позитивни примери за отлично сътрудничество.

В кратки срокове България ще изпрати в Съединените щати поне две търговски аташета, стана ясно още на срещата. И двете страни очакват положителен ефект от тази стъпка. Според посланик Мъртън през последните няколко години американските инвеститори са се въздържали от активност тук най-вече заради политическата нестабилност в страната.

Българският премиер подчерта ролята на САЩ за диверсификацията в сферата на енергетиката и отбеляза договора с „Уестингхаус“ за доставка на свежо ядрено гориво. За да завърши този процес обаче, е необходимо американското гориво да бъде лицензирано от Агенцията за ядрено регулиране.

Акад. Денков обясни намеренията на България да въведе по-тежки наказания за трафик на хора. Министър-председателят и неговият гост се обединиха около общото становище, че противодействието на дезинформацията е приоритет и за двете страни и ще работят по него заедно.

Премиерът и посланик Мъртън обсъдиха също сътрудничеството между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната, подготовката на двустранно споразумение за социална сигурност, европейската интеграция на Западните Балкани и други теми от общ интерес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

4

Джендо Джедев

23.06 2023 в 09:42

NVMP,

А ти какво очакваш, да станем като Кимландия ли? Изолирани от цял свят? Най-накрая си избрахме добрите съюзници. Че в последните 90-ина години...

2550

3

alfakentavur

23.06 2023 в 07:23

Рашисткото мекере като говори за срещи в посолството съвсем скоро сеща ли се кои бяха при посланичката на СССРайха?
 
X

Да помогнем на украинските деца!